Új elektromos autók vásárlása során az állam különböző adókedvezményeket és illetékmentességeket biztosít. Ennek kifejezetten jó a kommunikációja, hiszen így a környezetszennyezés csökkentésére ösztönzi a sofőröket az állami vezetés.

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelete szerint az alábbi megfogalmazás határozza meg, hogy mi az elektromos autó:

a) a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);

b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);

c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a b) pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

Akik tehát ilyen járművel rendelkeznek, az alábbi adók megfizetésétől mentesülnek:

  • gépjárműadó
  • cégautóadó
  • regisztrációs adó
  • átírási illeték

Ezek mellett persze fontos az is, hogy ingyenes a töltés, ingyenes a parkolás, ingyenes a behajtás a védett övezetekbe, valamint a buszsáv használata is engedélyezett.

Kép forrása: www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.