Skip to main content

A tavalyi évben igen sok hír keringett arról, hogy megalakulhat egy NIO-Tesla partneri kapcsolat. Elon Musk többször is kijelentette, hogy hajlana egy ilyen lehetőség felé, viszont az egyesülés végül nem történt meg. A napokban viszont a NIO bejelentette, hogy új partnert talált a JAC Motors képében, akivel a hírek szerint együtt törnek be a tömegpiacra.

A két vállalat 2021. március 4-én jelentette be az egyesülést. A hivatalos bejelentés szerint a közös cég 500 millió yuan (77 millió USD) piaci kapitalizációval fog rendelkezni, melyből 49%-ot a NIO 51%-ot a JAC biztosít. Az új cég igazgatósága 5 tagból fog állni (2 NIO, 3 JAC), a vezérigazgatót viszont a JAC nevezi ki, míg a helyettesét a NIO.

A közös vállalkozás egy új technológiai szisztéma felépítését tűzte ki célul. Ide tartozik a fejlett gyártás, ipari automatizálás, hálózatépítés és  gyártásirányítási újítások.

JAC NIO gyártási bázis (Hefei)

JAC NIO gyártási bázis (Hefei)

„A közös vállalkozás célja a JAC és a NIO előnyeinek integrálása a gyártás minden területébe.” – közölte a JAC.

A NIO már többször is megpróbált betörni az alacsony költségű elektromos járművek piacára, eddig viszont nem tudták hozni a várt eredményt. 2019-ben a vállalat a GAC segítségével megalkotta a Hycan 007-es elektromos járművet, viszont az eladások messze alulmúlták az elvárásokat. Az alig 38.000 dolláros piaci árral rendelkező autóból 2020-ban 631 db kelt el.

Szakértők szerint viszont ezzel a partneri kapcsolattal már esélye van a NIO-nak kitörnie a globális piacra. William Li, a NIO vezérigazgatója viszont kijelentette, hogy a NIO márka sohasem fog tömeggyártásba kezdeni, kizárólag az új közös partneri kapcsolat révén alkotott gépek kerülnek ki a tömegpiacra.

A NIO részvény már része az e-mobility portfóliónak!

Képek és információk forrása:
www.cnevpost.com
www.autonews.com

 

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.