Skip to main content

Az országban a töltőállomások száma folyamatos nő. Ez nem csak az elektromos autók számának bővülése, hanem előírás miatt is történik. Az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (OTÉK) szóló Kormányrendelet – 253/1997 (XII.20.) – 2016-ban kiegészült néhány fontos résszel.

A rendelet szerint a fizető parkolókban és a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek parkolóiban száz parkolónként elektromos autó töltőt kell kialakítani. A 300 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű, napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek esetében az újonnan létesített parkolókban 100 parkoló után 10 parkolóban kötelező kialakítani töltési lehetőségeket elektromos autók számára. Viszont olyan áruházak esetében, ahol már van meglévő parkoló, 2 elektromos jármű-töltőhellyel kötelező ellátni 100 parkolónként a területet. Ez minden megkezdett 100 helyre vonatkozik, tehát például 105 hely esetén 4 töltőhelyet kell biztosítani.

Ennek kialakításához az áruház, valamint a település méretétől függően szabtak ki határidőket. Nettó 1500 négyzetméter árusítótér felett 2019. január 1-ig szükséges a kiírt intézkedéseket megtenni. Nettó 300 és 1500 négyzetméter közötti árusítótér esetén az adott település lakosságának számától függ:

  • Olyan településeken ahol több, mint 50 ezer lakos van: 2019. január 1. a határidő.
  • Olyan településeken, ahol több, mint 20 ezren laknak, de maximum 50 ezren: 2020. január 1. a határidő
  • Olyan településeken, ahol maximum 20 ezren laknak: 2026. január 1. a határidő.
westend.hu

Töltőállomás elektromos autók részére     (forrás: www.westend.hu)

A Westend Üzletházban ezért található töltőállomás, szám szerint 16 autó töltésére van lehetőség egy időben. Ugyanakkor a bevásárlóközpontok közül többen ellenezték az OTÉK hatálybalépést, siker nélkül, hiszen 2019. január 1-re készen kell állnia az áruházaknak a töltőcsatlakozókkal.

Képek forrása:

www.westend.hu

www.pexels.com

Információ forrása: www.villanyautosok.hu

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.