Skip to main content

Bár napjainkban már nem okoz nagy problémát egy töltő megtalálása a nagyobb városokban, mégis a hosszabb utakra, például Pesten kívülre azért illik felkészülni. A legtöbb esetben elég ha megnézzük, hogy az adott végállomáson van-e lehetőség autónk töltésére, vagy esetleg út közben meg tudunk-e állni tölteni. Viszont egy fejlesztő csapat most megalkotta azt az eszközt, amit minden elektromos autótulajdonos örömmel fog fogadni. Íme az első hordozható elektromos gyorstöltő.

A SparkCharge nevezetű startup vállalat még 2018-ban több, mint 1 millió dollár támogatást kapott a saját hordozható gyorstöltőik kialakításához. A jelenleg Hordozhtó, Ultragyors, Moduláris Elektromos Jármű töltő Egység (Portable, Ultrafast, Modular Electric Vehicle Charging Unit) névre hallgató szerkezet a napokban került bemutatásra az USA-ban.

A SparkCharge töltői

A töltő teljesítménye 3,5 kWh-s, amivel az eddigi tesztek alapján percenként 2 kilométerre elegendő áramot tud termelni az autónkhoz. Az összességében 20 kW-os kapacitással rendelkező töltő egy átlagos autót akár még 20 kilométeren át az úton tud tartani egyetlen töltéssel.

A vállalat jelenleg 2 opción gondolkodik a töltő használatával kapcsolatban. Az első, hogy a töltések menete úgy fog működni, mint egy „pizzafutár szolgálat”, azaz applikáció segítségével tudjuk majd megrendelni a töltést az ország bármely pontján. A másik lehetőség, hogy a konzolokat eladásra bocsátják és a különböző márkák fogják alkalmazni és értékesíteni a töltőket a saját autóik mellett. Ezzel újabb versengés alakulhat ki a piacon a hordozható töltők szempontjából.

A cég egyenlőre mindkét ötletet szeretné alkalmazni párhuzamosan, de végleges döntésre még nem került sor. Viszont nagy valószínűséggel állítjuk, hogy ezen technológia fejlesztése igazi slágerré fog kinőni az elektromos autók világában.

Képek és információk forrása:
www.greencarreports.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.