Skip to main content

Az elektromos járművek legnagyobb szerepe a légszennyezettség csökkentése és a fenntarthatóbb közlekedés megteremtése. Ez elengedhetetlen megfelelő akkumulátorok nélkül, melyek újrahasznosítása soha sem volt ennél sürgetőbb.

A mai lítium-ion akkumulátor lecserélhetetlen technológia. Telefonok, laptopok és persze a plug-in járművek is ezt használják tápegységként. Sokak szerint nem is nagyon számíthatunk a teljes leváltására, maximum egyes elemeinek részaránya fog változni. 

Van viszont egy probléma. Sajnos az akkumulátorok gyártása komplex folyamat, tekintve, hogy az anyagok beszerzése ritkán, vagy szinte sohasem tud megvalósulni “házon belül”. Az USA több neves autógyártónak is otthont ad, akik már szinte csak EV fejlesztésben dolgoznak. Számukra elengedhetetlen a megfelelő akkumulátor ellátás, ehhez viszont rengeteg elemet kell importálni külső országokból. Az USA a grafit- és mangánkészletek 100%-át importálja, míg a lítium csaknem 76%-át. Ezzel az ország más külső forrásoktól függ (drasztikus szinten).

Lítium-ion akkumulátor

Lítium-ion akkumulátor

A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy radikálisan meg kell kezdeni az akkumulátorok újrahasznosítását. Egyrészt ez gazdaságilag fenntarthatóbb jövőképet alakítana ki a márkák számára, másrészt környezettudatosságból is jeles megoldás. Egyetlen probléma, hogy a márkák más-más módon alakítják ki akkumulátoraikat (persze vannak egységes konszernek), így egységes megoldást nehéz találni minden akkumulátor újrahasznosítására. 

Sajnos a teljes újrahasznosításra még évekig várnunk kell, és addig rohamosan nő az elektromos járművek mennyisége az utakon. Viszont jó látni, hogy több márka is megkezdte az első lépéseket, az akkumulátorok újrahasznosítása terén. 

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.