Skip to main content

Egyesek még mindig úgy gondolják, hogy az elektromos autók drágák, olcsóbban tudnak sima benzines autót vásárolni. Ilyen-olyan összehasonlításokba mi most nem szeretnénk nagyon belemenni. Viszont azt azért mindenképpen érdemes megnézni, hogy egy hétüléses elektromos autóra mekkora támogatást szedhetünk be az államtól. Így azért a drága sem lesz annyira drága.

Milyen támogatásokról van szó?

Igazság szerint nem is csak egy állami támogatást tudunk egy ilyen elektromos autóra igényelni, hanem kettőt is. Az első az elektromos autók utána igényelhető legfeljebb 1,5 millió forint, és ebben az esetben az autó ára nem haladhatja meg a 20 millió forintot.

A másik állami támogatás pedig a Családvédelmi Akcióterv keretein belül érkezik. Ez egy szűkebb réteg számára lesz elérhető, viszont a maximális értéke eléri a 2,5 millió forintot. Amennyiben tehát mindkét lehetőségnek megfelelünk, akkor az új hét személyes elektromos autónk árából 4 millió forintot fizet ki az állam.

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Maga az elektromos autóhoz kapcsolódó állami támogatásról már írtunk korábban. A lényege az, hogy a bruttó vételár 21%-át, legfeljebb 1,5 millió forintot megpályázhatunk, és az állam visszajuttatja számunkra. 2018 nyaráig ezt 1.600 autóra igényelték meg, így ez egyáltalán nem teljesíthetetlen feladat.

A másik 2,5 milliós állami támogatásnál már más a helyzet. Itt fontos, hogy legalább 3 gyermekünk legyen. Pontosabban elég 2 is, hogyha a házaspár hölgy tagja már legalább 12 hetes terhes. (Itt nem lehet gyermeket bevállalni, mint mondjuk a CSOK esetén) A házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell B kategóriás jogosítvánnyal is.

Fontos, hogy ne legyen semmilyen köztartozásuk, és ne szerepeljenek a pályázók a rossz adósokat nyilvántartó KHR listán.

Az is fontos, hogy új autót kell vásárolni, tehát nem lehet azzal játszani, hogy egy ismerőstől „névlegesen” veszünk meg egy autót. De ilyenre nyilván senki nem is gondol.

2019 július elseje és 2022 december 31. között lesz lehetőség ezért a támogatásért folyamodni.

Ezek a legfontosabb feltételek, de érdekes plusz még hozzá, hogy az autón el kell helyezni egy „Családbarát Magyarország” matricát is. Te mit gondolsz? Igénybe veszed ezeket a lehetőségeket?

Képek forrása:
www.pexels.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.