Skip to main content

Manapság egyre többen teszik le a voksukat az elektromos autók mellett, ezzel exponenciálisan növelve annak piacát. Az elektromos autózás már megjelent versenyeken is a közutak mellett és egyre több autógyár dönt úgy, hogy bizony belevág a környezetkímélő járművek gyártásába.

Ám minden pozitív értékelés ellenére, minden nap tucatnyi tévhit kerül napvilágra, ezzel próbálva letörni az elektromos autózás sikerét. Ám azt kevesen tudják, hogy ezeknek a negatív kritikáknak csak a hangja nagy, mivel a legtöbbjük vagy téves, vagy már régóta ki lett javítva az a probléma, amit a rosszakarók annyira akarnának, hogy még mindig legyen.

töltőállomás Budapest elektromos auto

Töltőállomás Budapest belvárosában

Nézzünk is hát 5 mindennapos tévhitet az E-mobilitással kapcsolatban:

1. tévhit: A villanyautó használhatatlan, amíg nincs országos töltőhálózat

A villanyautó egyik legnagyobb előnye, hogy otthon is tudjuk tölteni. Illetve a mai akkumulátorok már képesek naponta annyi távolságot megtenni, melyet egy normál benzines autó tesz meg.

2. tévhit: A villanyautó nem környezetkímélő, mert a 3-4 évente kidobott akkumulátorok szennyezik a környezetet.

Szintén egy olyan tévhit, ami körülbelül 3 éve volt gond az autóknál. A mai modern lítium-ion akkumulátor élettartama több mint 5 év, a hibrid kocsikba szerelt akkumulátor pedig majdnem 10 évet is kibír. A környezetterhelést pedig az oldja megy, hogy a legtöbb akkumulátort már újra lehet hasznosítani.

3. tévhit: A villanyautózás a gazdagok sportja, hiszen egy villanyautó kétszer annyiba kerül, mint egy ugyanolyan benzines vagy dízel.

Valóban vannak olyan elektromos autók melyek ára nem elérhető egy átlag felhasználó számára, viszont hatalmas baklövés, ha az árnál csak azt vesszük figyelembe, hogy mennyit adunk ki az autó vételáráért. Nem véletlenül az elektromos autózás a jövője a közlekedésnek, mivel egy elektromos autó fenntartása töredéke egy benzines vagy dízeles autóéhoz képest. Az üzemanyag jelentősen olcsóbb, nincs olajcsere, nincsenek olyan problémás alkatrészek, mint sebességváltó, külön generátor, önindító, kettős tömegű lendkerék vagy turbó.

4. tévhit: A villanyautó használhatatlan, mert 6-8 óra az akkuk feltöltése

Nem mindegy, hogy éjjel, amikor nem használjuk éppen a járművet akkor mennyi ideig tart a töltés? Nem igényel felügyeletet, anélkül is feltöltődik. Viszont, ha le is merülünk, ma már található úgynevezett gyors- és villámtöltő az egyes benzinkutakon, melyek körülbelül 30 perc alatt fel tudják tölteni autónkat.

5. tévhit: Az elektromos autók gyengék

Aki ilyet állít, az nem ismeri a Tesla talán legikonikusabb elektromos autóját. A Tesla model S kevesebb, mint 3 másodperc alatt tud álló helyzetből 100 km/órára gyorsulni.

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.