Skip to main content

A helyszín Amszterdam. Mindenki csendesen vár, hogy elérkezzen a pillanat, amikor félrehúzzák a függönyt, hogy elinduljon az előadás. Nos, ezúttal nem egy színházi darabra, vagy egy jó koncertre kell gondolni, hanem valami másra. Egészen másra. De már csak pár pillanat és kiderül minden. Címszerepben a Ford.

A bemutató

Nem csigázzuk tovább a kedélyeket. A napokban a Ford egy nagy volumenű előadást tartott, amelyben tájékoztatta a nagyérdemű közönséget, hogy nem kevesebb, mint 16 új elektromos járművet vezetnek be. Ráadásul ezeknek a fele, azaz nyolc közülük még idén piacra kerül Európában. Gyűjtőnévnek a nem túl fantáziadús, de annál egyértelműbb Ford Hybrid nevet adták. Ebben megtalálhatóak lesznek a SUV modellek, személy- és áruszállító autók, valamint kis méretű családi autók is. Sőt, az amerikai gyártó elmondása szerint „elérhető” áron fogják tudni számunkra biztosítani az új elektromos autókat.

Ford Fusion Hybrid

A konkrét modellek

Jelenleg elérhetőek az alábbi modellek:

  • Mondeo (személy)
  • Tourneo Custom (személy)
  • Transit (áruszállító)
  • Transit Custom (áruszállító)

Ezen felül pedig a következő modellek rendkívül érdekesek. Először is jön a Ford Kuga Plug-in Hybrid, amely 50 kilométert is képes lesz egyetlen töltéssel megtenni. Az amerikai gyár szerint ez lesz a világon az első olyan autótípus, amelyet a benzines és dízelmotoros mellett háromféle hibrid hajtással is meg lehet rendelni. A Fordnál is nagyon szeretik ezt a modellt, hiszen ez már a harmadik generációja lesz. 10 év alatt az előző 2 generáció pedig egymillió eladott példánnyal járó összeget hozott a konyhára.

Az új Tourneo Custom Plug-In Hybrid is ekkora hatótávval fog rendelkezni. A hibrid SUV-khoz sorolhatjuk még a hétüléses Explorer Plug-In Hybridet is.

Joerg Beyer, a Ford Európa tervezési részlegének ügyvezető igazgatója az alábbiakat mondta ezekkel a modellekkel kapcsolatban: „Az elektromos hajtásláncok terén nem létezik univerzális, mindenki számára egyformán megfelelő megoldás. A Ford sokoldalú hajtáslánc-stratégiáját úgy alakítottuk ki, hogy vásárlóink biztosan megtalálják a megfelelő megoldást elektromos autójuk előnyeinek teljes kihasználására”

Szintén ezen az estén kerültek színpadra az új, elektromos hajtású személyautók, a Fiest EcoBoost Hybrid és a Focus EcoBoost Hybrid.

A Ford innovációi

Az amerikai gyártónak nem kisebb célja van, mint piacvezetővé válni az elektromos autózás világában. Nagyratörő tervek, amelyek elképzelhetetlenek jelentős innovációk, pénz és rengeteg munka nélkül.

Nos, a Ford ezekben is igyekszik az élen járni, ezért folyamatosan fejlesztik az autók hatótávjának növelését, valamint az elektromos autó energiaigényének csökkentését.

Több technikával is dolgoznak egyszerre, ilyen például egy speciális hőcserélő rendszer, amely összességében akár 20 százalékos hatótáv növekedést is eredményezhet. Természetesen az ülésfűtésre is van egy ötletük, valamint a hőveszteség minimumra szorítására. Ilyen például az egyedi szellőztetett, dupla üvegezésű ablak is.

Ide soroljuk azt a 6 darab napelemet is, amelyet a tetőn helyeztek el. Ezek egy 12 voltos akkumulátort töltenek, amely plusz elektromos energiát bocsájt a rendelkezésre.

Ezen teszteléseket egy egyedi fejlesztésű 10 üléses minibusszal, a Ford Transit Smart Energy modellel végzik. Úgy képzeljük el ezt a tesztautót, hogy a Transit alapjaira építették, és egy olyan hajtáslánc-technológia hajtja, amely egy 4 órás feltöltésnek köszönhetően 150 kilométeres hatótávot eredményez.

Nos, szép lassan az előadás végére értünk, így vegyünk búcsút Amszterdamtól, és a Fordtól. Persze az autótól csak egy rövid időre, hiszen biztosan nem sokára újra hallatnak magukról. Hiszen, mint tudjuk, piacvezetők akarnak lenni. Szerinted sikerülhet nekik?

Képek forrása:
www.ford.com
www.jbedgelitsigns.com.au

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.