Skip to main content

Az e-mobilitás nem lenne olyan sikeres, ha nem létezne a lítium-ion akkumulátor innováció. A kereslet a nyersanyagra radikálisan megnőtt az elmúlt években, és ezzel az akkumulátor piaca is rohamosan nő. 

A szakértők szerint a lítium-ion akkumulátor piaca 2030-ra eléri az 6 TWh-s kapacitást, ami csaknem 20-szor annyi, mint a 2021-ben prognosztizált érték. Ezzel együtt viszont számítani lehet arra, hogy az egységek piaci ára továbbra is csökkeni fog, tekintve, hogy az elektromos járművekre rohamosan növekszik a kereslet, így ár-érték arányban minden márka törekedni fog a legjobb (költséghatékonyabb) nyersanyag összetételre. 

Az előrejelzések szerint az USA piaci részesedése az elektromos akkumulátorokban 10%-ra növekszik, míg Európában ez az érték akár a 12%-ot is elérheti 2026-ra. Továbbra is számítani lehet arra, hogy Kína fogja vezetni a piacot ebben a szektorban. 

Tesla lítium-ion akkumulátor

A Tesla lítium-ion akkumulátora

A nyersanyaghiány egyenlőre visszaszorítja a lítium-ion akkumulátorok gyártását, tekintve, hogy az olyan nyersanyagok, mint például a nikkel, főként Ukrajnából származik. A jelenlegi konfliktushelyzet pedig radikálisan nehezíti az ellátási láncot.

Az elektromos járművekre továbbra is hatalmas a kereslet, így rengeteg márka kísérletezik alternatív megoldással a lítium-ion akkumulátorok mellé. Szakértők szerint viszont az egységek továbbra is a legjobb megoldást fogják biztosítani az e-mobilitás számára, így a jövőben maximum kisebb változásokat fogunk majd tapasztalni az akkumulátorok felépítése terén. 

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.electrek.co
www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.