Skip to main content

A hidrogén hajtású gépjárművek még mindig újdonságnak számítanak napjainkban és a jelek szerint nem most fogják lekörözni a jóval hatékonyabb elektromos hajtású járműveket. A legsikeresebb ilyen járművek egyértelműen a hidrogéncellás kamionok, melyekben a Toyota látja a legnagyobb potenciált. Viszont nemsokára az elektromos kamionok is megérkeznek a piacra, így szinte nem is marad olyan terület, amiben nagyon sokat fel tudna mutatni az említett hidrogénhajtás. Sajnos viszont van egy tényező, ami lehet, hogy meg is pecsételi a környezetkímélő hidrogéncellák jövőjét.

Egy német kutatóintézet megvizsgálta, teljes élettartamuk során milyen környezeti terhelést jelentenek a hidrogén üzemanyagcellás, illetve az akkumulátoros elektromos/ hibrid járművek. A freiburgi Fraunhofer napenergetikai intézet számszerűsítette, milyen mértékű CO2-kibocsátással jár az akkumulátoros, illetve hidrogén üzemanyagcellás járművek gyártása, üzemeltetése és hulladékkezelése. Az eredmény szerint a hidrogéntartály és üzemanyagcella előállítása több káros anyag kibocsátással jár, mint egy elektromos autó használata teljes életciklusa (gyártástól bontótelepig) alatt. 

Hidrogénhajtású kamion a Toyota-tól

Azt viszont be kell látnunk, hogy a jelenlegi rendszerben mind az üzemanyagcellák, mind az akkumulátorok szén alapú üzemekben készülnek. A fosszilis energiahordozók használatánál pedig kevés olyan dolog van, ami jobban szennyezné a környezetet. Persze sok vállalat kezd áttérni a megújuló szél-/napenergia használatára gyáraiban, viszont a tényleges változásra – mikor mindenki környezetcentrikusan fogja termelni az energiát – még jó pár évet várnunk kell.

A hidrogén üzemanyagcellás (FCEV) járművek piaca jelenleg épp csak névlegesnek tekinthető, viszont a Toyota és a Hyundai gőzerővel dolgozik a megfelelő technológia megalkotásán, mellyel környezetkímélőbbé és hatékonyabbá tehetik a hidrogénhajtású járműveiket. A mobilitás fejlődésének hihetetlen tempója miatt biztosak vagyunk benne, hogy fogunk még látni próbálkozásokat, bukásokat, de valószínűleg sikereket is a hidrogén alapú járművek világában.

Képek és információk forrása:
www.autosvilag.com
www.whatcar.com
www.trucks.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.