Skip to main content

Az új Fiat 500 gyártásnak kezdete a 2007-es évbe nyúlik vissza. Érkezését egy évvel előtte, 2006. május 5-én jelentette be hivatalosan a gyár. Roberto Giloito és Frank Spenhenson nevéhez fűződik a mostani kiskategóriás autó végleges formája, melynek desing-ja számtalan sofőrnek nyerte le a tetszését világszerte.

Az elmúlt években a Fiat 500-as több változáson esett keresztül, melyek közé tartozik az 500C kétajtós kabrió, a gyárilag tuningolt Abart 500-as és végül ,de nem utolsó sorban a Fiat 500e, melyről a cikkünk további része fog szólni.

Az 500e egyedülálló, nincs más villanymeghajtású Fiat autó. Bemutatására a 2012-es los angeles-i, majd a 2013-as frankfurti autókiállításon került sor. Az értéksesítés fókusza az amerikai piac irányába tolódott el. Ez vissza is köszön a magyar utakon, hiszen az itthon futó 500e legtöbbje amerikai import termék.

A Fiat 500e egy teljesen elektromos autó, melynek két változatával találkozhatunk a piacon. Az európai Karabag kisebb hatótávval rendelkezik, mint amerikai társa és kívülről is könnyen megkülönböztethetjük a két autót egymástól. Az európai kivitel karosszériája megegyezik a sima Fiat 500 autóéval. Miközben az amerikai karosszéria sportosabb lökhárítókat, alufelniket tartalmaz és kirívó színekben is találkozhatunk vele.

Fiat 500

Fiat 500e

A két modell között árban nagy különbségeket találhatunk, így aki nem ismeri az európai kivitel hiányosságát, az könnyen beleszerethet az árába. De érdemes kiemelni, hogy miközben az amerikai verzióval vegyes használat (autópálya-város) esetén 140 km-t is megtehetünk, addig az európai esetén ez maximum 70 km. Illetve, csak városi használat esetén az amerikai verzió akár 180 km-t is meg tud tenni. A kijelzőnkön 200+ km-el is találkozhatunk, de az átlagos valós megtehető távolság 180 km.

Fontos megjegyezni még, hogy az amerikai kivitel hosszú életű litíum akkumulátorokat tartalmaz, melynek az évek során elenyésző mértékben csökken a teljesítménye. Miközben az európai modell az évek során akár több tíz km-t is veszíthet a teljesítményéből. Akár lecsökkenhet 20 km-re is a maximálisan megtehető táv.

Az amerikai modell akkumulátorának cellás kialakításának köszönhetően a cellákat akár egyesével is kicserélhetjük. Sajnos ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy cella kicserélésével nyerhetünk +20km-t, mert az autó az összes cellát használja egyszerre. Így lényegében mindegyik csak kicsit használódik el, de teljesen nem.

Az alábbi képen látható egy 2014-es modell kiszerelt akkumulátora:

elektromos Fiat

Fiat 500e akkumulátora

Amerikai kivitel technikai paraméterei:

Végsebesség137 km/óra
Teljesítmény:113 lóerő, 200Nm
Hatótáv:Ideális körülmények mellett 180 km
Töltési idő:3,5 h (32A)

Az autót minden előzetes ismerkedés nélkül választottuk ki egy amerikai aukciós oldalon. Nem végeztünk előzetes kutatást róla, véleményeket és tapasztalatokat sem olvasgattunk, mindössze szerettünk volna egy elektromos autót és a Fiat 500e ár-érték arányban tökéletesen megfelelt erre a célra. Egy autóvillamosági szervizünk van, így a szervizünk tudásának fejlesztése érdekében volt szükség egy elektromos autóra és nem a megtakarítási tényezőket mérlegeltük elsősorban, így pontosan számolt értékekről nem is tudunk nyilatkozni.

Az autó egy konténerben érkezett meg Amerikából. Sokkhatásként ért minket, hogy egymás hegyén-hátán pakolták be az autókat, de szerencsére ez így sem okozott kárt bennük. Mi esetünkben volt egy ismerős, aki már régóta foglalkozott autók behozatalával, így adott volt a segítség. Emellett az elektromos autós Facebook csoportokban is találhatunk erre a célra segítséget.

A kezdetektől fogva Budapesten használjuk az autót, viszont sajnos nem rendelkezünk állandó fix hellyel, ahol esténként fel tudnánk tölteni 100%-ra az aksit. Az elmúlt 2 évben ez nem is jelentett gondot, mivel némi rugalmassággal és tervezéssel szinte nem volt olyan alkalom, hogy ne tudtunk volna teljesíteni az előre kigondolt úticélunkat. Ez részben a folyamatosan gyarapodó töltési lehetőségeknek köszönhető, így egy mozi, bevásárlás vagy éppenséggel az ingyenes utcai parkolás során is tudunk élni a különböző töltési lehetőségekkel. Ebben a legnagyobb segítséget az eCharge applikáció nyújtja, mellyel valós időben látjuk, hogy melyik töltőállomás szabad.

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.