A Toyota szabadalmai

By 2019-04-08 február 5th, 2020 Aktualitás
Na, ez most egy olyan hír, amely kapcsán leesett az állunk. Ahogy minden versenypiacon, úgy az elektromos autózás berkein belül is mindenki törekszik a lehető legnagyobb előny kiharcolására. Ehhez elengedhetetlen a saját értékek védelme. Erre mit csinál a Toyota? Nem is hittünk a szemünknek…..

A Toyota váratlan húzása

A technológia világában mindenki védi a saját kis titkait. Bármilyen új, egyedi megoldást is eszközölnek az ilyen gyárakban azonnal rohannak, és szabadalmaztatják, hogy más ne tudja használni. Ha pedig mégis, akkor fizessenek érte. Ezzel így volt a Toyota is, egészen eddig. Most azonban nem kevesebb, mint 24 ezer szabadalmat tesz szabadon elérhetővé a japán gyár. Tényleg teljesen ingyenesek, mindössze az ehhez kapcsolódó támogatásért kell fizetni.

A hírek szerint a leírások sokszor nem tartalmaznak minden olyan technikai részletet, amivel a szabadalmakat gyakorlatba is át lehet ültetni, a japán autógyártó tanácsadást is kínál a dokumentációk mellé, amiért azonban már fizetni kell. A támogatási program 2030-ig tart.

Vajon miért tették?

Igazság szerint kevesen hiszik azt, hogy a Toyota valamilyen etikai útmutatás, vagy a globális felmelegedés megállítása érdekében szánta volna magát erre a lépésre. Sőt, egyes elemzők egészen mást látnak a nyilvánossá tétel mögött. Szerintük ugyanis a Toyota-t az vezérelte, hogy kinyújtsa a hibrid autók fejlesztésének a ciklusát a tisztán elektromos autókkal szemben. Ennek az okát pedig abban látják, hogy a japán autógyár elég rendesen le van maradva a konkurenseivel szemben.

Toyota Prius

A lemaradás oka az is lehet, hogy bár a japánok kicsit tessék-lássék módon ugyan jelen vannak az elektromobilitásban, de nincsenek meggyőződve róla, hogy valóban ez jelenti a közel-; és távoli jövőt. Ők inkább a hidrogén anyagcellával próbálkoznak, de ez egyelőre gyermekcipőben jár.

 

Ezzel szemben a nagy autógyártók egyértelműen az elektromos autók mellett teszik le a voksukat. Közülük is kiemelkedik a Volkswagen, amelyről korábban itt írtunk (2030-ig 70 milliárd eurónyi fejlesztés). Te mit gondolsz? Hidrogén vagy elektromosság?

Képek forrása: https://www.toyota.co.uk
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.