Skip to main content

„Nem tölt fel elég gyorsan”. Ezt a mondatot sokszor lehet hallani, ha elektromos autókról van szó és valóban ma még kevés az olyan jármű (és töltőállomás), melyek képesek pár perc alatt feltölteni járművünket. A Volvo most ezen dolgozik, és újabb befektetést hajtott végre, hogy elhozza az eddigi leggyorsabb töltési módszert. 

Egy akkumulátorgyártó cég, a StoreDot, egy olyan szilícium-domináns lítium-ion cellán dolgozik, amely az ígéretek szerint nagyon magas töltési sebességet kínál. A cég bejelentése szerint 160 km-es hatótáv feltöltése mindössze 5 percet vesz igénybe. Ez az új technológia, az úgynevezett „100in5” (mivel 100 mérföld 5 perc alatt) várhatóan 2024-re éri el a „tömeggyártást”.

Ha feltételezzük, hogy egy elektromos jármű 25 kWh-t igényel 100 mérföld megtételéhez (kb 160 km), akkor egy 5 perces töltéshez nagyjából 300 kW teljesítményre lenne szükség. A kérdés az, hogy a StoreDot technológiája lehetővé teszi-e egy ilyen sebesség fenntartását a teljes töltés alatt. Szakértők szerint ezt az értéket ideálisan csak alacsony akkumulátor szinten lehet megtartani, azaz 20-30%-ról való töltésről van szó. 

A Volvo egyenlőre nem közölte, melyik járműveiben használná ezt a megoldást, viszont valószínűleg az új Polestar széria kapná meg a StoreDot újítását. 

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.carlabnews.com
www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.