A zöld rendszám mizéria

By 2019-02-06 február 5th, 2020 Aktualitás
Rendkívül sok kritika éri az elektromos, illetve hibrid autókat a zöld rendszám miatt. Miért lehet ingyen parkolni annak, akinek más autója van? Talán jogos kérdés, talán nem. Most viszont úgy néz ki, hogy komoly változások várhatóak, amelynek az elektromos autózás szerelmesei nem mind fognak örülni.
Miért zavar egyeseket a zöld rendszám?

Anélkül, hogy bárkit is meg akarnánk bántani, azt gondoljuk, hogy ennek a negatív érzésnek a mozgató rugója az irigység. De objektíven megközelítve a kérdéskört, az alábbi előnyök járnak a zöld rendszámhoz:

  • nincs regisztrációs adó
  • nincs teljesítményadó
  • nincs cégautó adó
  • nincs átírási illeték, és….
  • nem kell parkolási díjat fizetni

Így összeírva ez tényleg elég szép mennyiségű, és anyagilag kedvező engedmény, érthető, hogyha egyeseknek szemet szúr. Mielőtt azonban valaki azt hinné, hogy ez egy szokásos „buta, aki bántja az elektromos autókat” cikk, annak szólunk, hogy tartson ki, mert megnézzük a tényeket, hogy miért lehet azoknak igazuk, akiknek ez nem tetszik.

A támogatást szigorítani fogják

Igazság szerint ahhoz, hogy egy autó zöld rendszámot kapjon, az kell, hogy 5E, 5P, 5N vagy 5Z besorolású legyen. Vagyis nem csak a tisztán elektromos autók kaphatják meg. A besorolás szerint minden olyan autó is jogosult a zöld rendszámra, amelyik képes legalább 25 kilométert megtenni csak elektromos üzemmódban. És itt valóban van egy kis bibi a szabályzásban.

Amire valóban létrejött a zöld rendszám, annak az az oka, hogy támogassák az autók között a környezetbarát modelleket. Magyarul környezetvédelmi oka van, tehát a káros anyag kibocsátást igyekezne visszaszorítani.

Viszont teljesen jogos, hogy van egy pár olyan 3-400 lóerős autó is, amely zöld rendszámmal száguldozik az utakon, mert meg tud tenni 25 kilométert elektromosan, de valójában sokkal több káros anyagot bocsájt ki, mint egy sima, tisztán benzines autó.

Éppen ezért a jövőben várhatóan számos autóról le fog majd kerülni a zöld rendszám, mert ennek feltételét módosítani fogják. Mégpedig a káros anyag kibocsájtása szerint. Ez egy jó dolog, és az is, hogy az elektromos autózás fejlődését a jogszabályok is lekövetik. Minden adott ahhoz, hogy ez a szektor akkorát fejlődjön, amelyet még talán nem is láttunk.

Kép forrása: ledmaster.hu

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.