Állami támogatás “zöld” buszokra

By 2019-07-31 február 5th, 2020 Aktualitás
Világszinten, de “hála az égnek” Magyarországon is egyre több helyen hallani, hogy elektromosra váltják le a flottákat a buszos társaságok. Ez természetesen nem csak a környezetvédelem, hanem a költséghatékonyság miatt is nagyon fontos. 

A kormány közel 36 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatokat és helyi közlekedési társaságokat. Ezen támogatások lényege a “zöld” buszok beszerzése. Nem kis összegről beszélünk, ugyanakkor jóval nagyobb önrészt is kell hozzá csatolni, hiszen a támogatás maximum 20%-ot tehet ki.

Számítások szerint a 160 milliárd forintos projektből 1290 buszt tudnak venni az önkormányzatok, persze ennek feltétele, hogy a saját forrás is rendelkezésre álljon. Emellett annak a feltételnek is teljesülnie kell, hogy 25.000 fős lakossággal rendelkezzen az adott település. Jelenleg ezekben a helységekben nagyjából 2900 autóbusz van forgalomban, vagyis majdnem a fele lehet majd villanymotoros. A támogatás első időszakában, 2021-ig akár földgáz üzemű (CNG) buszokra is felvehető a támogatás, viszont egy évvel később már csak a tisztán elektromos járművek jöhetnek szóba.

Ha ez teljesül, akkor onnantól kezdve jóval könnyebb büdzsével tudnak a kisvárosok dolgozni, ráadásul ez fellendítheti a BYD magyarországi gyárát is akár:)

Kép forrása:
www.wired.com

 

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.