Skip to main content

Most, hogy a töltőállomások mind minőségükben fejlődnek, mind pedig mennyiségben egyre nagyobb számban elérhetőek, a károgóknak új támadási pontot kell keresniük. Általában ilyenkor a parkolási és adóelőnyök jönnek szóba, vagy pedig a hatótáv. El kell, hogy szomorítsuk őket, mert úgy néz ki, hogy kereshetnek tovább, hogy mibe köthetnek bele. Olyan hírt hallottunk, amelytől mindenkinek le fog esni az álla.

Létezik már egy csodaautó?

Ha lehet hinni a híreszteléseknek, akkor létezik egy olyan autó, amely egyfelől egy lenyűgöző sportkocsi. Eddig semmi különleges. Pár perc alatt fel lehet tankolni és elektromos árammal megy. Ez már jobb. Sós vízből nyert elektromos árammal ráadásul, és egy töltéssel (most kapaszkodj meg) 800-1000 kilométert tud megtenni. El tudod ezt hinni? A tengerparti államok ezzel elég hamar ki tudják vezetni a benzines autókat a forgalomból. 

És még néhány adat erről az autóról

A végsebessége 200 km/óra feletti, alacsony 48-52V feszültséggel dolgozik. A négy kereket négy külön elektromotor hajtja, így adódik a 136 lóerő. Két darab 175-175 literes tartályban viszi az üzemanyagot (ami két sóoldat, ezért hamar utántölthető). És látványra is szép ez a 3,91 méter hosszú 2+2 üléses csodaautó, amelyet Quantino-nak neveztek el.

Azt hiszed ez csak mese habbal? Akkor ezt nézd meg, milyen autót videóztak le Zürichben:

Most, hogy a saját szemeddel is meggyőződtél róla, hogy ez az autó létezik, adódik a kérdés, hogy melyik nagy autógyár készíti? Egyik sem. A nanoFlowcell AG nevű cég, ami létrehozta ezt az elektromos autót.

Beszéljünk kicsit a technikáról

Az autókban két tartály található, ahogy fent is írtuk, és ezek tele vannak oldott fémes sókkal. Ezek az oldott sók ellentétes ionos töltéssel rendelkeznek, melyeket egy membránon szivattyúznak át. Egy kémiai reakció egyesíti mindkét molekuláris struktúrát, energiát termel, amelyet négy elektromos motor meghajtására használ fel mind a négy keréknél, felhasználva a beépített szuper kondenzátorokat.

És akkor a számok: A fent említett cég egy 3,1 milliárd eurós szerződést kötött 25.500 ilyen autó legyártására (500 db Quant modell, és 25.000 Quantino). Csak, hogy még nagyobb számot is leírhassunk ez 994 milliárd forint. A Quantino megcélzott kereskedelmi ára olyan 65 ezer euró körül mozog (20,5 millió forint).

Az eddigieknél izgatottabban várjuk, hogy mi lesz ezzel az autóval. Te is? Szerinted ez lehetséges?

Képek forrása: www.autocar.co.uk
Videó forrása: www.youtube.com – macartus csatorna
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.