Quantcast
Az elektromos autók fajtái - Elektromos Autózás - E-mobility
Skip to main content

Az elektromos autó kifejezéssel kapcsolatban sokaknak a környezettudatosság, a zöld rendszám, valamint a jóval magasabb árak jutnak eszébe. Ugyanakkor több kategóriája van, melyeket most górcső alá veszünk.

Az elektromos autó egy olyan közlekedési eszköz, melyet egy vagy több elektromos motor hajt. Az áramot akkumulátorban vagy más energiatárolóban viszi magával a rendszer.

Hibrid: elsődlegesen robbanómotorral ellátott járműről van szó, amiben elektromotorok is vannak. Ugyanis az autó egy kis kapacitású akkumulátorban tárolja a fékezéskor termelt energiát, amit fel tud használni az utazás során (pl. gyorsuláskor). A hibrid autók egy része képes arra, hogy tisztán elektromos üzemben is működjön egy rövid szakaszon. Több autógyár állít elő ilyen típusú járművet, de annak idején a Toyota Prius volt a legismertebb.

Konnektoros (plug-in) hibrid: abban különbözik az előző kategóriától, hogy nagyobb az akkumulátora, valamint, hogy külső töltési lehetőséggel is kiegészített, ami lehetővé teszi a nagyobb hatótávot.

Plug-in hibrid autó csatlakozója elektromos autozas

Plug-in hibrid autó csatlakozója

Hatótáv növelt elektromos autó: ez a típus már tisztán elektromotorokkal hajtott autó. Benzinmotort ugyan tartalmaz, de áramtermelési célra helyezték csak bele. REX felirattal látják el, ami a range extender (hatótáv kiterjesztő) kifejezés rövidítése.

Üzemanyagcellás elektromos autó: ez is tisztán elektromos, viszont ebben az energia nem hagyományos akkumulátorban, hanem folyékony hidrogén formájában tárolódik. Ennek az az előnye, hogy gyorsan tankolható, tehát ahelyett, hogy a sofőr félórát-órát várna, néhány perc alatt végez a töltéssel. A hidrogén előállítása miatt bonyolult a terjesztése, így kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Tisztán elektromos autó: robbanómotort nem tartalmazó, többnyire lítium-ion akkumulátorral ellátott járművek, melyek csak külső forrásból tölthetőek. Az akkumulátor mérete és magas ára miatt a középkategóriás típusokat főleg városi használatra szánják, ugyanakkor a prémium autók már 500 km-es hatótávval is bírnak. Legismertebb márkája a Tesla.

Borítókép és kiemelt forrása: www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.