Skip to main content

Az e-mobility világában megkerülhetetlen téma az önvezető járművek jövője. Szinte minden nagyobb márka integrált már valamilyen formájú önvezető megoldást a legújabb elektromos csúcsautóiba, de persze itt is a Tesla az, aki jelenleg a legmegbízhatóbb rendszerrel rendelkezik. A kínai Xpeng azonban nemrégiben előállt legújabb innovációjával, és egy új fejezetet nyit az önvezető járművek terén.

Az Xpeng motors Kína egyik vezető elektromos autó gyártója, mely főként „Smart EV”-ket fejleszt. A 2020-as Guangzhou autós esemény keretein belül be is mutatták legújabb innovatív fejlesztéseiket, melyek a Lidar radar technológiáját fogják felhasználni a kifinomultabb önvezető élmény biztosítása érdekében.

De miben is lesz jobb ez a rendszer, mint például a Tesla kamerái?

Xpeng új generációs modellek

Xpeng új generációs modellek

Továbbfejlesztett integrált vezérlőegység

Az új intelligens vezérlőegység integrálja a járművezérlési és parkolási funkciókat, hatékonyabbá téve a döntéshozást és a manőverek végrehajtását.

Továbbfejlesztett nagy pontosságú pozicionálás

Az Xpeng legújabb járművei már 5G kompatibilisek lesznek, így a járművekbe beépített GPS lefedettsége eléri a 97,5%-ot. Emellett a reagálási idő is jelentősen lecsökken, mikor a GPS-t használjuk.

Fokozott észlelési fúzió

Mivel kamerák helyett radarok révén közlekedik majd a jármű, ezért kifinomultabb észlelési tulajdonságokkal fog rendelkezni. Továbbá a vállalat kifejtette, hogy akár az erős fény hatására sem romlik a szenzorok látótávolsága.

Lidar technológia

Lidar technológia

Megnövekedett számítási teljesítmény

A nagyteljesítményű számítási platformot a jövőben is jelentősen frissítik. Az Xpeng tízszeres növekedést ígér a számítási teljesítményben, illetve a rendszerek automatikus frissítésére is biztosítja a netes lehetőségeket. 

Az Xpeng elmondása alapján a tesztelések már megindultak, minden lehetséges környezetben. A vállalat az új generációs rendszereket esőben, hóban, illetve földúton és autópályán is teszteli, hogy a lehető legbiztonságosabb élményt tudja majd nyújtani a vásárlók számára.

Talán végre ezzel megdől a Tesla Model-ek uralma az önvezetés terén?

Képek és információk forrása:
en.xiaopeng.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.