Colorado csatlakozik Kaliforniához

By 2018-12-03 február 5th, 2020 Aktualitás
Természetesen nem földrajzi szempontból, hanem elvi alapon. Ugyanis Colorado hivatalosan is csatlakozott azon államok közé, akik úgy döntöttek, hogy inkább fogadják el a kaliforniai szabályokat a károsanyag-kibocsátással kapcsolatban, mint a kormányzatiakat (ugyanakkor Obama alatti szabályok nagyjából megfelelnek a kaliforniaiaknak).

A kaliforniai szabály a ZEV nevet viseli (Zero Emission Vehicle – Nulla Kibocsátású Jármű). A korábbi csatlakozók között van Connecticut, Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island és Vermont. Washington és Pennsylvania még csak a LEV (Low Emission Vehicle – Alacsony Kibocsátású Jármű) szabályhoz csatlakoztak, és egyelőre Colorado is.

Colorado 5 ezer dollárnyi adójóváírást kínált fel nagyvonalúan az elektromos autót vásárlók számára, ami már 2017 januárjában hatályba lépett. Ugyanakkor a 2017-es autóeladásoknak (összesen 287.439 eladott jármű) csupán a 0,93%-a volt villanyjármű. Céljuk az, hogy 2030-ra elérjék, hogy közel 1 millió plug-in elektromos autó legyen az útjaikon. Ehhez szükséges a szigorúbb kaliforniai kibocsátási szabályt alkalmazniuk.

Los Angeles, szmogváros

Szmog Los Angeles (Kalifornia) felett

A mozgalmat John Hickenlooper kormányzó júliusban kiadott felszólítása előzte meg. Ugyanakkor Colorado csatlakozása azért érdekes, mert ők kaptak szövetségi mentességet az 1970-es években a kibocsátással kapcsolatban. Azóta viszont eltel néhány évtized, és most már egyre többen látják, hogy érdemes foglalkozni az emobilitással a környezet védelme érdekében.

Az állami költségelemzés szerint a 2025-ös modellek ára 1138 dollárral növekedhet, ugyanakkor 1682 dolláros megtakarítást jelent az üzemanyag és karbantartási költségek csökkentése miatt. További számítások szerint a csatlakozás miatt 30 millió tonna üvegházhatást okozó gázkibocsátással kevesebb lesz realizálható.

Információ és képek forrása: www.greencarreports.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.