Elképzelhető, hogy a jövőben benzinkútszerű töltőállomások alakulnak ki, ahol egy kávé mellett egy dolgozó feltölti nekünk árammal a járművüket. De mi lenne, ha az a dolgozó egy teljesen modern robot kar lenne? Valószínűleg sokan elfelejtenének neki jattot adni. A Stable és az Electrify America úgy döntött, elkészítik  az első ilyen elektromos autókat töltő robotjukat azzal a céllal, hogy egy kicsivel közelebb hozzák a jövőt.

A legtöbb autógyártó már az önvezető autókban gondolkodik, így egyértelmű volt, hogy a robotizálás eléri majd a töltőkábeleket is. Az új projekt a gyárak robotkarjaihoz hasonló, teljesen mobilis töltőfejeket üzemelne be, mely szenzorok és kamerák segítségével tudná megtalálni autónk töltőnyílását és ezzel együtt fel is rakja a megfelelő töltési szintre járművünket. 

A Stable robot töltőjének prototípusa

A két cég együttműködése alatt a Stable a technológiai megoldásokat adja, míg az Electrify America, mely a Volkswagen csoport villanyautó-töltőket üzemeltető amerikai vállalata a tesztelések helyszíneit és az üzemeltetés jogi feltételeit biztosítja majd.

A tesztek 2020-ban kezdődnek és valószínűleg kell pár év, mire odajutunk, hogy nem magunknak kell majd rácsatlakoztatnunk járművünket a töltőállomásnál.

képek és információk forrása:
www.totalcar.hu
www.theverge.com
www.cnet.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.