Megkerülhetetlen téma az elektromos autózásra tekintve az adózás és az anyagi előnyök. A világ szinte minden pontján preferálják, támogatják az e-mobilitást. Ennek teljesen egyértelmű környezetvédelmi okai vannak. De hogyan lehet az embereket motiválni, hogy váltsanak a régi szokásaikon, és valami újba kezdjenek bele? Az észérvek mellett csak az anyagi előnyök, vagyis a pénz jöhet szóba. Nézzük, hogy hazánkban milyen anyagi előnyöket biztosít számunkra, ha van egy zöld rendszámos autónk!
Sok előny jár a zöld rendszám

Igazság szerint nem is tudjuk, hogy hol kezdjük a felsorolást. Valószínűleg éppen ezért szúrja egyesek szemét az elektromos autózás. De ez minket nem zavar. 

Először is az ilyen autók mentesek a regisztrációs adó alól. Ezzel már rögtön majdnem 100 ezer forinttal több marad a zsebünkben.

Ingyenes a parkolás. Igaz, hogy nem mindenhol, mert akadnak olyan helyek, ahol a zöld rendszám nem elég, hanem 100%-osan elektromosnak kell lennie, vagyis sem a hibridre, sem a plug-in hibridre nem vonatkozik.

Ingyenesen használhatóak a kihelyezett töltőállomások. (Milyen érdekes, hogyha otthon töltünk, azért fizetni kell, a nyilvános töltőállomásoknál viszont nem).

Nincs gépjárműadó, cégautóadó és vagyonszerzési illeték sem. A cégautóadóra kitérve egy pillanatra: Az elektromos autók bekerülési értékét ugyanazon csökkentő és növelő tételek alapján kell számolni, mint egy normál személygépjárművét. A különbség ott van, hogy az elektromos autók esetében nincsen se regisztrációs adó, se vagyonszerzési illeték, így azok nem részei a bekerülési értéknek.

Amiről nem közvetlen beszélünk

Amennyiben a fenti tételeket számszerűsíteni szeretnénk, akkor láthatjuk, hogy bizony valóban jelentős összeg maradhat a zsebünkben, hogyha elektromos autózásra váltunk.

Csak a regisztrációs adónál 70-100 ezer forinttal számolhatunk. Viszont amit nehéz számszerűsíteni, az szerintünk a parkolás. Ha Budapestet nézzük, helyenként 500 forint feletti parkolási díj is van. Ott a heti 8 órás parkolás havi szinten 160 óra, egy évben 160*12= 1920 óra. Ötszáz forintos óradíjjal számolva összesen 960.000 forint…

És még a benzin spórolásról nem is beszéltünk…. Na, Neked mikor lesz elektromos autód?

Kép forrása: www.pexels.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.