Skip to main content

A tavalyi év igen nehézkes volt az e-mobilitás számára. A félvezetők miatti készlethiány és a piac volatilitása nem igen kedvezett a szektornak, viszont ennek ellenére is az elektromos autók tovább növelték részesedésüket hagyományos társaik felett a 2022-es évben.

Nem volt meglepő, mikor a friss adatok megjelentek az év legkeresettebb járműveiről és kiderült, hogy az élen a Tesla Model Y áll. A márka járműve sok országban még a hagyományos autókat is lekörözte, ráadásul a Tesla eddigi legsikeresebb szériáját, a Model 3-at is letaszította a trónról.  A Model 3 2021-ben a világ legkeresettebb elektromos autója volt.

A Model Y-ból több, mint 747.000 darab kelt el az évben, ami 91 százalékos növekedés az előző évhez képest. A modellek közel felét Kínában értékesítették, míg az USA-Kanada forgalom a teljes értékesítés 34 százalékát tette ki.

Európában a regisztrációk száma elérte a 19 százalékot, ezzel a jármű forgalma 416 százalékkal nőtt.

Tesla Model Y

Tesla Model Y

A Tesla Model 3 a második helyet foglalta el több, mint 482.000 darabbal, amelyek 47 százalékát az Egyesült USA-ban, 28 százalékát Kínában, 19 százalékát pedig Európában értékesítették. A Model Y-től eltérően, a szedán értékesítése 3 százalékkal esett vissza.

Tesla Model 3

Tesla Model 3

A harmadik helyet a Wuling Hongguang Mini EV foglalta el. Ez a mikroautó az elektromos autók mércéjévé vált Kínában, amely továbbra is a világ legnagyobb e-jármű piaca. Az eladott példányok száma 443.400 volt, tehát nem messze a Model 3-tól. Az autó népszerűsége részben az árához köthető, de az is lényeges volt, hogy számos kínai fogyasztó számára ideális mobilitási megoldássá vált.

Wuling Hong EV

Wuling Hong EV

A három legjobb mellett a lista legjobb 10 helye között megjelent a BYD 4 legkeresettebb járműve is, illetve a Volkswagen ID 4, ezzel a márka mondhatni beírta magát a legjobbak közé a globális rangsorban.

A verseny viszont folyamatosan csak fokozódik, minden márka újabbnál újabb elektromos járműveket jelent be, jobb hatótávval, jobb töltéssel és egyre alacsonyabb árral.

Vajon 2023-ban képes lesz-e tartani a Tesla a dobogó legfelső helyét?

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.electricvehiclespecs.com

Így profitálj az elektromos autók terjedéséből,
Osztrák állami garanciával!
Vegye fel velünk a kapcsolatot →

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.