Gyász: Elhunyt Niki Lauda

By 2019-05-21 február 5th, 2020 Aktualitás
Sajnos olyan témában kell írnunk, amelyet nagyon nem szeretünk. Az autózás mindig is magával hordozta a gyorsaságot, és a versengést. Az autóversenyzés „királykategóriája” pedig a Forma 1. Sajnos, megtörtént, amelyre lehetett számítani egy ideje. A sportág egyik legnagyobb neve, Niki Lauda itt hagyott bennünket.

Ki ne tudná, hogy Lauda 3-szoros világbajnok volt, 25 futamgyőzelmet szerzett. Természetesen ezek az eredmények lenyűgözőek, de valamiért mégis mindenkinek a küzdelem az a szó, amely beugrik az osztrák top versenyzőről. Első teljes évében ugyanis bankhitelből vásárolta be magát. Ezután 1973-ban újabb hitelt kellett felvennie, hogy mehessen a Marlboro-BRM-mel.

3. évében már a legendás Ferrari-t vezethette, és újra a siker útjára terelték a maranello-i istállót. Olyan versenyzőket tudott maga mögé utasítani pályafutása alatt, mint Emerson Fittipaldi, vagy mondjuk James Hunt.

A legemlékezetesebb vele kapcsolatban mégis csak az 1976-os nürburgringi horrorbaleset. A nem véletlenül Zöld Pokol névre is hallgató Nürburgring-Norschleife. Többen megjegyezték, hogy nem biztonságos a pálya, hiszen a mentőszemélyzetnek óriási területet kell felügyelnie. Az esős idő miatt az is felmerült, hogy elhalasztják a futamot. Végül szavaztak a pilóták, és arra jutottak hogy versenyezzenek, Lauda is igennel szavazott.

Niki Lauda fiatalon

A Bergwerk kanyarban azonban kicsúszott és a Ferrari-ja lángra kapott. A történet innen ismert. Az osztrák pilóta nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedett. Ráadásul rengeteg mérges gázt nyelt. Hiába tudott kiszállni az autóból és lábra állni, később kómába esett.

6 hetes volt a felépülése, de emberi nagyságát mutatja az is, hogy csak a szükséges, és orvosilag indokolt plasztikai műtéteket engedélyezte.

Ezután szerzett a Ferrari-val még egy VB címet, majd egy év Brabham vezetés után visszavonult. Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke azonban meggyőzte a visszatérésről, és így nyerte meg minden idők legkisebb pontkülönbségével (fél pont) 3. világbajnoki címét a csapattársa előtt. Ő egyébként a szintén nem kis névnek számító Alain Prost volt.

Az utolsó évében, 1985-ben is még sikerült neki egy futamgyőzelmet bezsebelnie.

Niki Lauda üzenete számunkra

Sportpályafutásáról talán ennyit. Viszont olyan emberi üzenete van a történetének, amely csak az igazi bajnokok ismérve. Kevés olyan ember van, aki egy ekkora baleset, és az utána következő gyógyulás után visszatér a pályára.

Ő nemcsak hogy visszatért, hanem a legmagasabb szinten versenyzett, szinte félelem nélkül. Ráadásul 2 VB címet szerzett még. Azt mondják, hogy a győztesek és a vesztesek között csak az a különbség, hogy a győztesek eggyel többször álltak fel a padlóról.

Nem nagyon szoktunk filmeket ajánlani, de szerintünk minden, az autózást kedvelő embernek látnia kell a Niki Lauda-ról szóló Rush című filmet. Egy örök élmény lesz számodra is!

2018-ban sajnos Lauda kórházba került, majd 2018 augusztus 2-án tüdőátültetésen esett át. Eddig tartott a nagy harcos küzdelme köztünk, és 2019.05.20-án győztesként, de befejezte. Legyen Neki könnyű a föld!

Képek forrása:
www.index.hu
www.turnology.com
www.repulnijo.hu
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.