Skip to main content

Az elektromos bicikli értéke mind anyagi, mind eszmei tekintetben óriási. Úgyhogy még jó, hogy a szállítása akkor optimális, ha teljesen biztonságos. Így mindegy, hogy mi az úti cél a sikeres révbe érés, és persze az örömteli tekerés borítékolható. Íme, néhány megbízható tipp, amiknek a segítségével nem jelenthet problémát és kockázatot az e-bike mobilizálása!

Miben különbözik az elektromos és a hagyományos bicikli szállítása?

Megéri ezt a kérdést kicsit körbejárni, mert így előtérbe kerülhetnek azok a tényezők, szempontok, amik elsődlegesek. Ráadásul a legtöbb problematikusnak kinéző helyzet csupán csak megoldásra váró szituáció.

A tradicionális bringák szállítására az egyik legkedveltebb eszköz a tetősín. Pikk-pakk feldobhatóak a járgányok, aztán indulhat is a kimozdulás. Igen ám, de ez az a variáció, ami elektromos kerékpároknál nem mondható ideálisnak. Egyrészt azért, mert ezen biciklik súlya tetemes. Konkrétan a többszöröse annak, mint ami a hagyományos hajtányok esetében szabványos.

Azaz a kocsinak kifejezetten nagy terhelést kell(ene) jól tolerálnia. Alapesetben, főleg ha egy optimális állapotú gépjárműről beszélünk, akkor a vázszerkezet ennyit elviselne megfelelő útviszonyok között, de a kátyúkkal tűzdelt, göröngyös közutak nem ebbe a kategóriába tartoznak, márpedig utóbbiakból akad bőven. Kikerülhetetlenek. Ha a kocsi egy hatalmasat zökken, akkor a tetősínen tárolt bringa komoly károkat is okozhat a kaszniban, ami nemcsak dühítő, hanem határozottan drága „mulatság”. Magyarul ezt a módszert a legjobb jegelni. Másrészt egy kis kiegészítés a tömeghez: egy nehéz járgányt felemelni még segítséggel sem könnyű feladat, hát még egyedül. Pláne úgy, hogy a fentiekben leírt negatívumok is abszolút relevánsak. Vagyis ami a hagyományos kerékpároknál tuti tipp, az az e-bike-ok világában nem játszik. Na, de akkor úgy mégis miben ildomos gondolkodni?

A vonóhorgos kerékpárszállító telitalálatos megoldás!

Szerencsére létezik olyan eszköz, aminek a hathatós közbenjárásával könnyedén, és főként biztonságosan kivitelezhető a járgány mobilizálása. A vonóhorogra szerelt kerékpártartóra még egyedül sem okozhat gondot feltenni a bringát, ami hatalmas előny. Ráadásul a vonóhoroggal szerelt autók többnyire kifejezetten merev padlólemezzel büszkélkednek, aminek hála akár több elektromos bicikli elhúzására is képesek, sérülések, és egyéb kellemetlenségek nélkül.

Mi a helyzet akkor, amikor tél tábornok az úr?

A havas, jeges, sőt nedves időjárás nem a legjobb, már ami az e-bike szállítását illeti, ez tény. Ellenben kár lenne kihagyni a hegyvidékek meghódítását a téli álomvilágban, mert a porcukorral hintett látvány, és a tüdőbe maró jeges izgalom utánozhatatlan. Viszont az vitathatatlan, hogy a szállítás körültekintést igényel. Egyrészt a leszerelhető részeket célszerű még indulás előtt biztonságba helyezni. Így például a fedélzeti számítógép egyetlen mozdulattal elrakható. Másrészt a motor védelme különösen fontos, hiszen gyakorlatilag ez a bringa lelke, amit mind a nedvességtől, mind a széltől óvni kell. A felfröccsenő esővíz persze nem gond, de amúgy használat után minden esetben ildomos az alkatrészeket szárazra törölni. Ha pedig kikerülhetetlen a zuhogó esős, havazós szállítás, akkor a beburkolás az egyetlen megoldás.

Még valami, ha már szóba került a hideg. Amennyiben fagyos az idő, úgy a bringa aksiját célszerű kivenni, akár még hosszabb várakozáskor is, mert ha az úgynevezett mélykisülés bekövetkezik, az egyenlő az akkumulátor életének végével. Azaz egy kis odafigyeléssel bebiztosítható egyrészt a profi, gördülékeny és biztonságos szállítás, másrészt pedig a tudatos tárolás, ápolás és védelem

 

 

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.