Skip to main content

Ha a Tesla szót kimondjuk, szinte mindenkinek az elektromos luxusautó jut eszébe. Viszont kevesen tudják, hogy ki volt pontosan az a Nikola Tesla, akiről az autómárka a nevét kapta. 1856. július 10-én született Smiljan-ban (Horvátország) a világ egyik leghíresebb tudósa. Leginkább az elektromosság és a mágnesesség, valamint a gépészet területeivel foglalkozott.

1881-ben költözött Budapestre, ahol a Puskás Tivadar-féle American Telephone Company-nek dolgozott, sőt már ebben az évben Ő lett a főmérnök. Nem sokkal később a telefon kihangosítását feltalálta, vagyis gyakorlatilag az első hangszórót. A váltakozóáramú motort is a magyar fővárosban találta ki, a legendák szerint a Városligetben, ahol a porba egy bottal rajzolta meg a vázlatot.

A Tesla-tekercs is nyilván az Ő nevéhez fűződik, ami egy légmagos tekercs, melynek primer és szekunder tekercsei egymással rezonanciában vannak. Az elektromos rezonancia jelenséget az ifjú fizikus elsőként használta a gyakorlatban. A Tesla-tekercs alapvető alkatrész lett a ma használatban lévő hírközlő berendezésekben, elektroterápiás generátorokban.

1884-ben költözött át az Amerikai Egyesült Államokba, ahol rövid ideig Thomas Alva Edison-nal dolgozott együtt. Később Colorado-ban a saját laboratóriumában tevékenykedett az elektromos energia és információ vezeték nélküli továbbításán. Tesla hozta létre a váltakozóáramú rendszereket, amikkel kapcsolatban eleinte vitákkal támadták meg, de bebizonyította, hogy gépeinek használata jobb az egyenáramúaknál.

Albert Einstein Nikola Tesla elektromosság

Albert Einstein és Nikola Tesla

1901-ben mutatta be Guglielmo Marconi a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását, majd a rádió feltalálásáért fizikai Nobel-díjat kapott 1909-ben. Tesla beperelte, mivel azt vallta, hogy ellopták az Ő tanulmányát. Sajnos csak halála (1943. január 7., New York) után tulajdonította Neki az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a rádió feltalálását.

Szintén halála után (1960-ban) érte az a megtiszteltetés, hogy a mágneses indukció SI mértékegységét tesla-nak nevezték el, jele: T.

Valamint a 2003-ban alapított autógyár is szintén Nikola Tesla után a Tesla nevet viseli.

Képek forrása:

www.veteranstoday.com

www.thevintagenews.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.