A zöld rendszámú járművek előnyeit már saját cikkeinkben is sokszor megemlítettük. A lényege, hogy minden olyan jármű alkalmas a zöld rendszám használatára, mely képes legalább 25 kilométer megtételére tisztán elektromos hajtásban. A teljesen elektromos autóknál ez alap kötelesség, viszont a hibrid autók igen nagy gondban lesznek, mivel változnak a jogszabályok a rendszám használatával kapcsolatban.

Több forgalomban lévő hibrid jármű bár képes a 25 kilométeres táv megtételére elektromosan, mégis hagyományos hajtás használata alatt jelentős mennyiségű káros anyagot bocsátanak ki. Ezen felül többen is beszámoltak olyan esetről, mikor  hagyományos gépjárművet láttak közlekedni az utcán zöld rendszámmal.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy nyilatkozott az ügyben:

„Azt szeretnénk, hogy ne a nagy teljesítményű, dízelmotorral is felszerelt járművek legyenek azok, amelyek zöld rendszámmal működnek.”

A Jedlik Ányos Terv 2.0 szerint – melyet a kormány a zöld rendszámok használatának jogszabályozására alakított ki – még az elkövetkezendő pár évben szigorodni fog a speciális rendszám használatának feltételei. Azt, hogy Magyarországon milyen típusú autók igényelhetik majd a rendszámot, még nem tudjuk. Nagy valószínűséggel egy duális rendszer alapján fogják vizsgálni az autókat, melyben teljesítmény és hatótáv függvényében dől majd el, ki is parkolhat díjmentesen a belvárosban.

Képek és információk forrása:
www.alapjarat.hu
www.pexels.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.