Skip to main content

Az önvezetés egyre sűrűbben előforduló fogalom az autózás világában. Ahhoz, hogy a mobilitást felkészítsük a rohanó világra, ezt érdemes minél fejlettebb szintre emelni. A Tesla, a Volvo, de még a Google is nagyon aktívan foglalkozik ezzel a területtel. Forgalomban kísérletezni kockázatos, ezért jó, ha van egy tesztpálya. 

Nemrég nyitott a ZalaZONE, ahol a járművek dinamikáját, az önvezető technológiákat tudják tesztelni. Ezt egy 5G-s internet, okospálya alkalmazás közepette kell elképzelni. Az egyik legizgalmasabb dolog, hogy a robotautókat egy szakaszon akár 250 km/órás sebességgel is lehet üzemeltetni.

A tesztpálya Zalaegerszeg közelében van, teljes mértékben az iparág igényei és a fejlesztők visszajelzései alapján készül egy brit cég, a Horiba MIRA tervezése által. Nagyjából 1-2 év múlva fogja elérni kész állapotát. Ilyen okosváros (smart city) tesztparkok eddig a világon csupán három helyen találhatóak. Svédországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Koreában, tehát az e-mobility egyik legdinamikusabb országának, Kínának, valamint az egyik legnagyobb autós nagyhatalomnak, Németországnak sincs ilyen létesítménye.

Zalaegerszeg önvezető tesztpályája

ZalaZONE tervrajza

2014-re sikerült elérni azt, hogy a magyar kormány rábólintson a tervekre és a 45 milliárd forintos beruházás megvalósítására. Ebből 21 milliárd forintba került az első ütem, amivel a 265 hektáros terület (2,65 négyzetkilométer) kiépítése 2017-ben elkezdődött. 

Nyilván mondanunk sem kell, hogy a ZalaZONE egyrészt külföldi befektetők, vállalkozók miatt lehet kincs, valamint természetesen új munkahelyeket is generál Magyarországon. 

Képek forrása:
https://www.origo.hu/auto/20190521-zalazone-tesztpalya-bemutato.html

Videós tartalmaink követéséért iratkozz fel YouTube csatornánkra!

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.