Skip to main content

Elmondható, hogy évek óta rohamosan csökken a lítium-ion akkumulátorok piaci ára. A márkák szándéka, hogy 2030-tól kizárólag elektromos járműveket gyártsanak, azt eredményezte, hogy az akkumulátor gyártók is reálisabb árat alkossanak termékeik számára. 2022 első negyedéve viszont mindent a feje tetejére állított. 

A háború, az infláció és az ellátási láncokban megjelent zavarok miatt mindennek rohamosan nő az ára. A legtöbben csak az olyan alapvető dolgokat veszik észre, mint például a benzin vagy az élelmiszerek árának rohamos növekedése, viszont a lítium-ion akkumulátor is sajnos megszenvedte a zavarokat. A jelek szerint átlagosan a tavalyi 105 dolláros árról, 160 dollárra emelkedett az egységek ára kilowattóránként. Ez csaknem 52%-os emelkedésnek felel meg.

Ennek ellenére globálisan az értékesítések 120%-kal nőttek a plug-in járműveket tekintve. A Tesla csaknem 310.000 (újabb rekord) járművet értékesített, annak ellenére, hogy az elmúlt 1 év alatt kétszer is árat emelt a márka. 

A szakértők szerint a kereslet az elektromos járművekre továbbra is magas lesz, viszont az ellátási láncokban tapasztalt zavarok további emelkedést is eredményezhetnek az akkumulátor árak terén. A legtöbben viszont 2023-ra már ismét javulást prognosztizálnak. 

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.malls-88.top

 

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.