Skip to main content

A Lucid Motors, amikor bejelentette az első tisztán elektromos járművének érkezését, mindenki számára egyértelművé vált, hogy a Tesla Model-ek ellen készíti a gépet. Sok év eltelt a bejelentés óta és a vállalat úgy tűnik, lassan a célba ér: A Lucid Air nemsokára megérkezik a piacra.

A Lucid 2018-ban 1 milliárd dolláros támogatást kapott az Air kifejlesztésére, illetve a hírek alapján a szaúd-arábiai állami vagyonalap is segíteni fog a cégnek egy új gyár kiépítésében, Jeddah területén. Ha megkapják a támogatást, a Lucid tovább növelheti gyártási kapacitását, mely így is a tervek alapján el fogja érni az éves 400.000 darabot.

De miben is rejlik a Lucid Air, és maga a vállalat sikere?

   1. Új akkumulátor?

A Tesla Model 3 riválisának szánt Lucid Air legnagyobb előnye, hogy egy 900 V-os akkumulátor fogja hajtani, mely 4,5-szer energiahatékonyabb, mint a Model 3. Emellett az akkumulátor kialakítására is egy teljesen új megközelítést alkalmaztak, mely miatt jelentősen megnőtt a szabad hely a járműben. Az alap verzió hatótávja a WLTP alapján 800 km körül alakul majd.

Lucid Air

Lucid Air

        2. A Tesla alapok

A Lucid sok szakértő szerint igen jól úton halad, hogy igazi riválisa legyen a Tesla-nak. Az egyik legnagyobb oka a sikernek, hogy az igazgatóssági tagok közé tartozik Peter Rawlinson, aki a Tesla Model S kifejlesztéséért volt felelős. Bár a cég még nem tört be az autópiacra, ők biztosítják a Forma-E járművek számára az akkumulátorokat.

      3. Energiahatékony megoldások

A vállalat (saját bevallása szerint) az energiahatékonyságban látja a járművek sikerét. Az elektromos autók vásárlásánál sokan még nem tudnak a hatótáv értékeken túl tekinteni. A Lucid Air az akkumulátorok energia felhasználásának területén 19%-kal hatékonyabb, mint a Tesla.

       4. Lidar technológia

Önvezetés szempontjából a cég a Lidar technológiáját fogja alkalmazni, mely 3-as szintű önvezető rendszert biztosít a járműnek. Emellett az Air teljes szoftver rendszere frissíthető lesz, online.

A szakértők szerint a Lucid-ot egyetlen dolog tartja vissza a valódi sikertől, méghozzá, hogy a társaság egy privát cég. A napokban viszont több forrás is megemlítette, hogy a Lucid álláshirdetéseket adott ki befektetői kapcsolatokért felelős igazgató, elemző és SEC jelentéskezelő pozícióra. Ezek a pozíciók egyértelműen a cég publikálása mellett szólnak.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.seekingalpha.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.