Quantcast
Újabb áttörés az elektromos akkumulátorok területén - Elektromos Autózás
Skip to main content

Ha az elektromos autók hátrányairól beszélünk, akkor a legtöbben az elektromos töltők hiányát, vagy esetleg “lassúságát” hozzák fel elsőként. Napjainkban viszont mindkét említett probléma már csak tévhitként van jelen, mivel jelentős mennyiségű töltő került beüzemelésre az elmúlt években, illetve megjelentek a szupergyors töltőállomások is. A napokban viszont bejelentésre került, hogy Pennsylvaniában már elkészült az első elektromos akkumulátor, melyet alig 10 perc alatt fel lehet tölteni.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói legújabb nagy hatótávú lítium-ion akkumulátora az eddigi tesztek alapján 10 perc alatt képes feltöltődni.

“Bemutattuk, hogy lehetséges tíz perc alatt egy elektromos autó feltöltése, amellyel 320-480 kilométer megtételére képes. Ezt 2500 töltési cikluson át fenn tudjuk tartani, ami egyenlő legalább 800 ezer kilométer megtételével. A gyorstöltés a kulcsa annak, hogy széles körűen elterjedhessenek az elektromos autók.”

– mondta Wang Chao-Yang vegyészprofesszor, az egyetem elektromechanikai központjának igazgatója.

Wang Chao-Yang

A lítium-ion akkumulátor sikerének nem csak az elektromos autó rajongók örülhetnek, mivel manapság majdnem minden eszközben (laptop, mobiltelefon) ilyen akkumulátor található. Wang és kutatócsoportja az egyik legnagyobb hibát küszöbölték ki az akkumulátorban, mely a túlmelegedéssel járó élettartamvesztés. Az akkumulátor titka ugyanis, hogy azt 60 Celsius fokra felmelegítik 10 percig (a töltés ideje alatt), majd drasztikusan lehűtik, hogy ne sérüljenek az alkatrészek.

Ez az újítás valószínűleg már csak a későbbiekben piacra kerülő gépjárművekben fog megjelenni, mivel a hűtőrendszert teljesen újra kell tervezni, hogy az említett töltési sebességet meg tudjuk kapni. Viszont ha már az elektromos autók alig 10 perc alatt képesek lesznek feltöltődni, akkor kevés olyan dolog lesz, melyben alulmaradnának hagyományos társaikkal szemben.

Képek és információk forrása:
www.index.hu
www.drivingelectric.com
www.imeche.org
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.