Skip to main content

Mikor e-mobilitásról beszélünk, mindenkinek az elektromos járművek jutnak elsőként eszünkbe, ami való igaz. DE! A zöld mobilitás nem csak erről szól, hanem arról, hogyan is teremthetünk egy környezettudatosabb és gazdaságosabb jövőképet a következő generációk számára.

Az e-mobilitás bebizonyította, hogy igenis le lehet váltani a hagyományos járműveket környezettudatosabb és pénztárcabarátibb járművekre, melyek nem mellesleg okosabbak is. De az elektromosítás nem ér véget a kocsiknál. Budapesten a tömegközlekedés java része elektromos: metró, villamos, troli és ma már plug-in buszok is vannak. Ezek jelenléte radikálisan csökkenti a károsanyag emissziót, mely a közlekedésből származna, ha csak hagyományos robbanómotoros járműveket forgalmaznának.

Hogyan közlekedhetünk környezettudatosan? Nos erre több módszer is van, lássunk is párat:

E-mobilitás és autómegosztás

Természetesen itt ez a szektor a nagyágyú. Elektromos járművek, melyek képesek bárhova eljuttatni minket, ma már nem tartanak a hatótáv és a töltőproblémáktól. Rohamosan nő az elektromos autók száma az utakon, és a szakértők szerint a kereslet nem is fog csökkenni a jövőben. Egyre több támogatás, egyre olcsóbb járművek és az egyre jobb töltőinfrastruktúra lehetővé tette az e-járműveknek, hogy ma már mindenki vágyjon a gépekre.

Viszont nem kell birtokolnunk őket, hiszen lehetőségünk van őket használni szabadon, MOL Limo vagy GreenGo segítségével. Ezzel nem csak pénzt spórolunk, de az ilyen flották miatt több parkolóhely is van a városban, nem beszélve a kevesebb szennyezésről.

GreenGo

GreenGo

Környezettudatosabb járműhasználat

Tény, hogy nem mindenkinek van elektromos autója, és lehet nem szeretik a „csere kocsikat”, viszont valahogy közlekedni kell a városban. Sajnos sokan úgy vélik, hogy ez kizárólag csak kocsival lehetséges, hiszen ha már van, használjuk, nem? Persze ha például árut, betegeket vagy idős személyeket kell szállítani valahova, akkor természetes, hogy az ember kocsiba ül, bármekkora is a távolság, de ha csak pár utcát szeretnénk menni, akkor nem biztos, hogy szükséges a négykerekű.

A túlzott járműhasználat miatt igen kevés a parkoló Budapest területén, pedig lehet, hogy tömegközlekedést használva gyorsabban elérjük a célunkat, ráadásul bármikor megállhatunk (gondtalanul) például fagyizni a nyári hőségben. Ma már Budapesten belül kevés olyan hely van, ahova ne járna busz, metró vagy HÉV. Szinte minden elérhető kényelmesen.

Emellett ha kicsit sportosabban szeretnénk közlekedni, akkor ott van a temérdek bicikli és elektromos roller, amiket szabadon használhatunk egy gyors regisztrációval. Csak figyeljünk oda, hogy közlekedjünk biztonságosan!

Összességében megvan a lehetőségünk, hogy mi magunk csökkentsük karbonlábnyomunkat, ezzel egy zöldebb jövőt kialakítva nemcsak magunknak, de utódaink számára is.

Legyen tehát a közlekedés zöld és felelősségteljes!

Képek és információk forrása:
nationwideradiojm.com
www.corinthia.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.