Skip to main content

A vezeték nélküli töltés egy relatív új technológia, mely elsőként az okostelefonok körében vált ismerté. Az elektromos autók fejlődésével együtt jár a töltőállomások innovatív újításai, mint például a gyorstöltési funkciók. Pár évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy egyszer alig percek alatt fel tudjuk majd tölteni elektromos autónkat, viszont ma már nem újdonság ez a funkció az újonnan érkező járművekben. A BYD viszont újabb korszerűsítésre készül és megszabadítaná buszait a kábelektől. Íme az első vezeték nélküli töltőállomás Washington-ban.

A 2018-ban beépített töltő persze még nem tud minden elektromos járművet feltölteni. A BYD legfőképpen buszait szeretné felruházni ezen funkcióval, mely a jövőre nézve igen előnyös lehet a tömegközlekedés számára. A jelenleg legerősebb ilyen töltőállomás 200 kW-os teljesítménnyel rendelkezik, mely egy 10 perces várakozással körülbelül 100- 150 km hatótávot tud a járműbe „tankolni” ideális körülmények közt. A BYD szeretné viszont, hogy ezen töltők jelentsék az e-autózás jövőjét, így már dolgoznak a 300 kW-os verzión is.

A hivatalos BYD videó:

Ezen technológia jövőjét egyenlőre még senki sem tudja biztosra megmondani. A legtöbb autógyártó mellőzi a vezeték nélküli töltés beépítését járművébe, mivel sokkal nagyobb költsége van, mint a gyorstöltési funkció beépítésének. Szintén többe kerül egy ilyen töltő kiépítése, mint egy vezetékes töltőrendszeré. Jelenleg a BYD buszokon kívül az első generációs Nissan LEAF,  Chevrolet Volt, BMW i3 és a Tesla Model S rendelkezett vezeték nélküli töltővel és nem is tudunk olyan járműről a jövőben, mely támogatni fogja ezen innovációt. 

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.powerelectronics.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.