Skip to main content

A napokban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat megalkotja első elektromos autó szériáját. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a hír hallatán megemlítette, hogy jóval régebben felajánlotta a cég számára a lehetőséget, hogy együtt fejlesszenek zöld járműveket. Tim Cook viszont nem vette komolyan a Tesla ajánlatát, így most egyedül kell betörnie az Apple-nek az e-mobility piacára.

A tervek szerint az Apple egy teljesen új elektromos szériát készül megépíteni, mely egy innovatív akkumulátortechnológiával lesz felszerelve. Mint ahogy a kínai márkák, az Apple is LFP, azaz lítium-vasfoszfát alapú akkumulátorokat helyez a gépeibe, melyek sokkal strapabíróbbak, mint a ma használt sima lítium-ion társaik.

Az Apple még 2014-ben indította el a Titán néven futó projektjét, aminek keretében saját autómodellt hoznának létre. A projekt kivitelezése viszont nem volt zökkenőmentes, ennek eredményét is láthatjuk, hiszen a vállalat azóta sem alkotott egyetlen járművet sem. Pletykák szóltak arról, hogy az Apple kész jármű helyett csak egy autóvezérlő szoftvert alkot, viszont akkor az NVIDIA-val kellett volna felvennie a harcot a piacon.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója

Az elektromos autók rohamos terjedése és Doug Field (fejlesztő) visszatérése miatt viszont úgy látszik ismét lendületet kapott az Apple projektje. A szakértő nem csak azért volt optimális választás, mert ismeri az Apple teljes rendszerét, hanem azért is, mert a Tesla kedvéért hagyta el a céget és az elektromos autógyártás úttörőjénél komoly tapasztalatokra tett szert.

A szakértők szerint leghamarabb 2025-ben kezdődhet meg az Apple autójának gyártása, mely a Lidar technológiát fogja előnyben részesíteni. Az új akkumulátor és az innovatív radar rendszer igen jó párosítás lenne az e-mobility piacán. Az Apple nem az első vállalat, amely úgy döntött, hogy belép az elektromos járművek piacába saját géppel, mivel 2020 elején a Sony is bejelentette, hogy készül az első elektromos autójuk. Nem csodálkoznánk, ha például a Microsoft-ot is lassan elkapná az e-mobility láz.

Képek és információk forrása:
www.piacesprofit.hu
www.inc.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.