Egy hétvége a Hyundai Ioniq-kal

By 2020-06-10 június 11th, 2020 Érdekességek
Publikálásunk során igyekszünk megtartani az objektív hozzáállást, ugyanakkor biztosan látszik, hogy melyek azok az elektromos modellek, melyekkel szimpatizálunk. Az elektromos-autozas.hu által szervezett Roadshow-n a Nissan-nal és a Hyundai-jal dolgoztunk együtt, így nyilván ezen márkák típusai belopták magukat a szívünkbe.

A szoros együttműködésnek köszönhetően a Hyundai Hatvan nagyon szívesen vette, hogy jobban szemügyre vegyük az autógyár plug-in hibrid autóját, az Ioniq-ot. A 3 napos teszidőszak legelején tudtuk, hogy az elektromos motor aksija 100%-os állapota nagyjából 60 km megtételére lesz elég. Így Budapestre visszaérve szinte teljesen lenulláztuk az akkumulátort. Na és itt jön az igazán nagy érdekesség. Másnap 10%-ot mutatott a töltöttségi szint, majd egész napos  hegyen/völgyön/városban/autóúton történt közlekedés után nagyjából ugyanennyi maradt az állapot. Úgy, hogy a benzin mennyisége sem csökkent.

Na ezért nagyon fontos a regeneratív fékezés, melynek köszönhetően nagyon környezetbarát módon tudtunk egész hétvégén közlekedni. A benzinmotorra akkor kapcsol át az automatizmus, amikor arra nagy erőkifejtéskor (pl. az általunk nagyon megszeretett Sport fokozatban) szükség van. Szinte teljes mértékben nélkülözte ezt az autó, ráadásul fékezéskor, guruláskor termelte az áramot.

Ha viszont igazán biztosra akarunk menni, akkor természetesen éjszakára töltőre tesszük az autót. Ez már több nyilvános helyen fizetős, ugyanakkor otthoni töltéssel mindössze 4,5 órára volt szükség a teljes állapot eléréséhez. Magyarul azoknak az Ioniq tulajdonosoknak, akiknek van lehetősége otthoni töltésre, és nagyjából naponta 50 km-nél nem mennek többet, szinte csak elektromos állapotában használják az autót.

Nemcsak a villanymotor miatt, de nagyon luxus és modern érzést keltett a jármű kívülről és belülről is. Ennek köszönhető, hogy annyira elvarázsolt minket, hogy nagyon nehezen adtuk vissza a slusszkulcsot. A Hyundai törekszik is arra, hogy egyre szebb modelleket dobjon ki és így egyre elismertebb legyen a piacon, ráadásul egyre többször hallani nevüket az alternatív megoldásokban. A csupa csupa jó hír pedig növeli a vállalat renoméját, melynek köszönhetően a részvényárak is szárnyalnak, főleg az utóbbi 1-2 hónapban. Ez köszönhető az elektromos típusok növekvő megrendeléseinek, ugyanis a plug-in hibrid és a tisztán elektromos Ioniq is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Remélhetőleg legközelebb a cég másik nagy ékességét, a Kona Electric-et is kipróbálhatjuk 🙂

Köszönjük a Hyundai Hatvan-nak a csodálatos lehetőséget!

Képek: Gitta Photography
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.