Skip to main content

Senki sem tagadhatja el az elektromos autóktól, hogy a jövőre lettek tervezve. Környezettudatosság szempontjából sokan úgy tekintenek a járművekre, mint a megmentőink a globális felmelegedés elleni küzdelemben. De vajon mennyire is zöld ez a technológia?

Rögtön válaszolva a kérdésre: Környezetbarátabb egy elektromos autó egy hagyományos járműtől? Igen! Környezetbarátabb az elektromos autók gyártása, mint egy benzines/dízel járművé? Nem!

Sajnos a mai napig az elektromos autózás is bele esik abba a hibába, mint a legtöbb nagyobb gyártó a mai világban: Nincs meg a körforgásos gazdaság, és ezzel így a környezettudatosságtól is sajnos messze áll a technológia. MÉG! Ugyanis több márka is lépéseket tett már a zöldebb manufaktúra kialakítása érdekében.

Az alapok: Lítium-ion

Jelenleg az elektromos autók számára elengedhetetlen a lítium-ion kitermelése, és mivel rohamosan nő a járművek gyártásának mértéke, így egyre nagyobb az igény (és ezzel a piaci ár) az említett anyagra. Környezetszennyezés szempontjából mindenki tudja, hogy az akkumulátor maga milyen szennyező, ha kikerül a járművekből.

A Volkswagen rohamosan törekszik, hogy a hulladékhierarchia legoptimálisabb megoldását, azaz a termék újrahasznosítását meg tudja valósítani az elkövetkezendő években. Sok más cég a használ akkumulátorokat alternatív energiaforrásként is felhasználja, ami szintén egy ideális megoldás.

Amiről kevesen beszélnek, az a lítium kitermelése és az akkumulátor legyártása. A Daimler felmérése szerint egy akkumulátor gyártása során 150/200 kg szén-dioxid szabadul fel kilowattonként. Ezt, ha átváltjuk, akkor egy zéró emissziós autó élete során 87.0 g/km károsanyagot bocsát ki. Összehasonlításképpen: Egy Audi A4 átlagosan 90 g/km-es kibocsátással rendelkezik.

Az akkumulátorokhoz használt nyersanyag bányászata szintén egy olyan terület, mely innovatív megoldásokat igényel. Bár maga a kitermelés minimális környezetszennyezéssel jár, a folyamatok vízigénye hihetetlenül magas. Körülbelül 500.000 gallon víz kell egyetlen tonna lítium-ion kitermeléséhez, mely szám szerint alig 80 elektromos jármű számára biztosít elegendő nyersanyagot. A chilei Salar de Atacama-ban a bányászati ​​tevékenységek a régió vizének 65 százalékát emésztették fel a munkálatok során.

Lítiumion kitermelés, Chile

Lítium-ion kitermelés, Chile

Mégis, ez a jövő!

A jövő az újrahasznosításban rejlik! Sok szakértő egyetért abban, hogy ma már mindent úgy kellene tervezni, hogy az anyagában újrahasznosítható legyen, tekintve, hogy Földünk energiaforrásai végesek. Viszont ami kiemeli az elektromos járműveket, mint a jövő zöld megoldása, az a megújuló energia használata. A fosszilis üzemanyag helyett lehetőségünk van nap-/szél-/vízenergiát felhasználni a járművek üzemeltetéséhez. Bár most még elképzelhetetlen, a jövőben biztosra vesszük, hogy megfognak jelenni olyan járművek, melyek napelem segítségével több száz kilométert lesznek képesek majd megtenni, és pár óra alatt ekkora mennyiséget visszatölteni.

Alternatívák használata?

Az elektromos hajtás mellett két másik rendszert emlegethetünk, mint lehetséges alternatíva: Az első a biodízel, a második pedig a még gyermekcipőben járó hidrogénhajtás. Mindkét technológia környezetkímélő üzemanyagot használ fel, viszont az infrastruktúra kialakításának hiánya miatt egyik megoldás sem terjedt el.

A biodízel elterjedésének legnagyobb hátulütője a nyersanyagmennyiség volt. Bár a technológia olcsó, környezetbarát(abb) és könnyen kivitelezhető, a felmérések alapján a mezőgazdaság nem tudná tartani a lépést egy esetleges bio járműflotta tankolásával. Emellett sokan ellenzik, hogy autójuk sütőolaj illattal szelje az utakat.

Hidrogénhajtású Hyundai Nexo

Hidrogénhajtású Hyundai Nexo

A hidrogénhajtású járművek gyártása szintén abba a hibába esik, mint az elektromos járműveké, miszerint magas az akkumulátorok előállításnak környezeti hatása. A Ford tanulmányai szerint a jelenleg fejlesztett hidrogén meghajtású gépek még károsabbak a jelenlegi autóknál is. A metánnal való előállítás összességében nagyobb károkat okozhat, és ráadásul üvegházgáz-szempontból 86-szor rosszabb a metán, mint a szén-dioxid kibocsátás.

Összefoglalva

Hatalmas út áll az elektromos autók előtt, hogy ténylegesen úgy emlegessük őket, mint napjaink megmentői. Viszont kézzel tapintható már a szándék, hogy a márkák lépéseket tesznek a zöldebb jövőért, melyet ezek a járművek hirdetnek. Átlagos járműhasználóként viszont mi is segíthetünk ebben a zöld jövő kialakításában, és nem csak az elektromos autók vásárlásával, hanem a környezetünk rendben tartásával. Minden újrahasznosított műanyag palack, ki nem dobott alkatrész vagy akár csak a járműveink kevesebb használata radikálisan hozzájárulhat a zöldebb jövőnkhöz.

Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan!

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.greencarreports.com
batteryuniversity.com
www.wired.co.uk
noemisszio.blog.hu

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.