Elektromos autóval szállítani elektromos autót a tuti

By 2019-02-13 február 5th, 2020 Aktualitás
Valahol mi is érezzük, hogy milyen jókat és szépeket írunk az elektromos autókról, meg a környezettudatosságról, de ezeket az autókat a szalonban óriási nagy benzinzabáló „gépállatok” viszik. Ez valóban egy olyan pont lehet, ahol hibázik a környezettudatos elmélet. Na de nagyon úgy fest, hogy ennek vége. Legalábbis ez nem csak nekünk tűnt fel, és ők tesznek is ellene.

A Porsche nagyot lépett előre

A napokban, a könnyedén nem kiejthető, és leírható nevű Sttutgart-Zuffenhausen-ben a Porsche üzembe helyezett egy elektromos MAN eTGM kamiont. Egyértelmű és eltökélt szándékuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátást a lehető legkisebb mértékre szorítsák vissza.

Ez az új elektromos kamion abszolút zéró károsanyag-kibocsátású. Szinte hangja sincsen ennek a 32 tonnás járműnek. Hasonlót már láthattunk a Mercedes-nél és a Tesla-nál is. 

 

Elektromos kamion

Tesla Semi, a Tesla kamionja

Mondjuk az autógyártól ez nem újdonság. Ők nem csak mondják, hogy vegyél elektromos autót, mert környezetkímélő, hanem valóban tesznek is érte. Ez az elektromos kamionnal való szállítás csak egy újabb lépés. Hiszen már két éve minden termelési helyszínen csakis megújuló forrásokból származó energiát használnak fel.

Az elektromos kamion

Az eTruckban nagy fantáziát látunk. A vontatóban egy 265 kW-os motor és egy 149 KWh tárolókapacitású lítium-ionos akkumulátor-pakk van. Alacsony zaj- és szén-dioxid kibocsátása zseniális és ami a leginkább megtetszett nekünk, hogy a rekuperatív rendszer segítségével a fékezésnél energiát nyer vissza, ezzel kímélve a féktárcsákat.

Ráadásul Freiberg-ben olyan állomáson tud töltődni, mely utána 100 kilométert tud megtenni egyhuzamban. És erre mindössze 45 perc töltési időre van szüksége.

Nem csoda tehát, hogy nem csak a Porsche dolgozik együtt a MAN céggel. A legjobb tudomásunk szerint nem kevesebb, mint 9 másik német céggel is szerződésben állnak az eTGM leszállítására. A MAN-nál nagyon megfontoltan egyelőre „csak” 50-100 darab ilyen kamion legyártását tervezik, aztán kezdenek bele a sorozatgyártásba. Véleményünk szerint nem kérdés, hogy a kereslettel nem lesz probléma.

És az elektromos autókat ellenzők egy újabb „kedvenc” piszkálódási lehetőségnek mondhatnak végleg búcsút. Mert lassan elektromos kamion szállítja az elektromos autókat a szalonba. Olyan jó érzés, hogy egyre kevesebb kritikára van lehetőség. Egyetértesz?

Képek forrása: 

electrek.co

www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.