Már többször jutott a tudomásunkra, hogy az elektromos autózás nem csak a személygépjárművek minden kategóriájában, hanem mindenhol, ahol csak lehetséges utat tör magának. Persze ezt mi sejtettük, de jók az ilyen megerősítő hírek, mint amiről most is be tudunk számolni. Az érdekes információ ráadásul elég messziről érkezik, egészen pontosan Kanadából.
Az elektromos teherautó

Korábban már írtunk arról, hogy az igazi környezettudatosság, amikor elektromos kamionokkal szállítjuk az elektromos autókat a szalonba. Említettük már a Daimler csoportot is, vagy éppen egy esetleges Tesla-Mercedes együttműködést az elektromos teherautók kapcsán.

Most azonban egy teljesen másik cégről számolunk be kicsit részletesebben, konkrétan a Lion Electric cég Lion8 nevű modelljéről, amely nem csak nevében tekintélyt parancsoló, hanem a technikai adatait vizsgálva is.

A Lion8

Kezdjük rögtön az elektromos teherautó töltésével, amely értelemszerűen az autó méretéből adódóan nem összehasonlítható a személyautókéval. Az ilyen autóknál éppen ezért kiemelten fontos, hogy milyen teljesítményre képes a töltő. Ennek függvényében a töltési idő 2,5 órától eltarthat akár 16 óráig is. Aki ilyen autót használ, annak azt javasoljuk, hogy keresse a nagyteljesítményű töltőállomásokat. 

Kell is az energia, hiszen a LION8 egy 350 kilowattos elektromotorral van felszerelve, amely 3500 Newtonméteres nyomatékra képes. A hajtáslánc pedig 480 kilowatt teljesítményű. Azért ezek elég szép számok.

elektromos kamion

Lion8 elektromos kamion

Az LG Chem gyártotta lítium-ionos akkumulátorcsomag teljes feltöltöttség esetén akár 400 kilométeres hatótávolságot is elérhet. Persze mindenhol fontos, hogy minél nagyobb legyen a hatótáv, de az ilyen jellegű elektromos teherautók esetén azért mégis sokkal többet nyom a latba. 

Az autó egyébként legfeljebb 105 kilométer/órás sebességre képes, de megpakolva valószínűleg nem ekkora sebességgel fog közlekedni. A gyártó szerint ennél az autónál 60 százalékkal csökkenthetőek a fenntartási költségek, így sokat várnak ettől az elektromos teherautótól.

Már lehet előjegyezni ezt a modellt, de egyelőre csak Kanadában, és az Amerikai Egyesült Államokban. De ha tényleg igazak ezek a számok, akkor vélhetően Európában is felbukkannak majd az „oroszlánok”.

Képek forrása:
www.pexels.com
newatlas.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.