Skip to main content

Szerencsére a korábbi panaszok egyre csitulnak a töltőkkel kapcsolatban. Már nem igazán hallani azokat a hangokat, amelyek a töltőállomások hiányát firtatnák. A teljesítményével már korábban sem volt probléma. Most azonban egy olyan hírről számolunk be, amely még minket is meglepett. Kíváncsi lettél?

Az ABB szerint

Az ABB az egyik legnagyobb elektromos töltőállomás gyártó cég a világon. Természetesen Magyarországon is van leányvállalata. A cég egyik értékesítési mérnöke az alábbiakat mondta a minap (2019.03.28) egy sajtóbeszélgetésen:

„Magyarországon már közel tízezer autónak van zöld rendszáma, az ezeket kiszolgáló, mintegy 70 váltóáramú töltő a fővárosban és annak közelében, 54 pedig azon kívül, de szintén főleg városokban üzemel. Ez azt is jelenti, hogy az ország gyors átjárhatósága még mindig nincs megoldva.”

Még annyi kritikai megjegyzéssel élt, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy az autópályák mentén általában egyenáramú (AC) berendezéseket találunk. Ezek ugyanis lassabban töltenek, mint a váltóáramúak (DC).

Porsche Mission E

Porsche Taycan

A jövőkép

A mérnök úr (Szoboszlai István) szerint a jövőben ezek az egyenáramú töltők leginkább az otthoni töltést fogják szolgálni. Ezekből 100-200 van jelenleg az országban és az ára nagyjából 350 ezer forint körül mozog. Viszont jelenleg 11 kilowattos teljesítménynél megálltak.

A jövőben szerinte ezeket a 22 kilowattos, vagyis háromszor 40 amperes töltők fogják leváltani. Természetesen váltóáramú, nem egyenáramúak. Elég hihetően hangzik, hiszen ezekre már most is rengeteg megrendelést kapnak. Az 50 kilowattos típusra egyelőre elenyésző a kereslet.

Rengeteg a megrendelés

Olyan sok töltőállomást kell leszállítani, hogy a korábbi 4-6 hetes szállítási időt ki kellett tolniuk 10-16 hétre. Mivel vissza nem mondanak megrendelést, ezért folyamatosan fognak megjelenni töltőállomások. Egyébként az egyik céljuk, hogy 8-10 hétre tudják szorítani ezt az időszakot.

Összegezve a fent leírtakat, minden részvevő tisztában van vele, hogy Magyarországon még nem ideális a helyzet. A hangsúly a „még” szócskán van. Hiszen folyamatosan írunk mi is az újonnan átadott elektromos töltőállomásokról. Plusz a megrendelések is folyamatosan érkeznek. Ahogy szoktuk mondani, a fejlődés megkérdőjelezhetetlen.

Képek forrása:
https://insideevs.com
www.futurecar.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.