Skip to main content

A Tesla napjaink egyik, ha nem a legsikeresebb márkája a Földön. A cég igen sok mindenen ment keresztül, viszont vetélytársakat megszégyenítő módon tört előre a piacon. Az egész folyamat sikere Elon Musk központi szerepének és egyedi stílusának köszönhető.

Milyen egy jó vezető? Elon Musk-ot sokan kritizálják stílusa miatt, viszont be kell látni, hogy ez kellett a Tesla és a SpaceX sikeréhez. A világ leggazdagabb embere nem szép szavakkal lett az aki, hanem a kőkemény céltudatossága miatt, amelyet elvár a dolgozóitól is. A Musk által birtokolt két vállalat sokban hasonlít: kevésbé támaszkodnak külső beszállítókra, és olyan technológiát fejlesztenek, melynek nincs párja a piacon.

Egy érdekesség a Musk által felhúzott birodalomról, hogy 2008-ban szinte majdnem mindent elvesztettek. Akkoriban se a Tesla, se a SpaceX nem tudott felmutatni kész piaci terméket, és már kifogytak minden pénzükből (Musk kölcsönökért folyamodott, de már ez sem volt elég).

Szerencsére az év végére a SpaceX sikeresen fellőtte (negyedik próbálkozásra) a Falcon 1 rakétáját, mely elnyerte a NASA csaknem 1.6 milliárd dolláros pályázatát. Ezzel a SpaceX hivatalosan is az ISS beszállítója lett. 

A Falcon 1 sikeres kilövése

A Falcon 1 sikeres kilövése

Musk nem hagyományos munkavállalókat alkalmaz, neki a legjobbak kellenek, akik akár napi 16 órát is dolgoznak és ez sok cég szemét szúrja a mai napig. A mérnökök számára sohasem úgy adta le az utasításokat, hogy: „Itt van ez a dolog, péntekre legyél kész vele”, hanem úgy, hogy: „Van egy lehetetlen feladatom a számodra, péntekre kész leszel?”.

A beszámolók szerint ez olyan motivációs löketet adott, hogy a mérnökök ténylegesen napi 16 órát voltak képesek dolgozni.

A másik, sokak által kritizált Musk jelenség, a „Nem tudom megcsinálni” mondatokra adott reakció. Musk ilyenkor kijelentette, hogy: „Rendben, akkor majd én átveszem és megcsinálom a TE munkádat.” Hozzá kell tenni, valóban megcsinálta.

Elon Musk

Elon Musk

Nem akarunk részletesen belemenni Elon Musk életébe, de tudni kell róla, hogy tanulékonysága páratlan volt. A SpaceX és Tesla-n belül nincs olyan, amihez ne értene egy kicsit. Ha pedig nem ért, akkor a mérnökökkel tölti a napot, hogy megértse mit is csinálnak.

Így történhetett, hogy a Tesla és a SpaceX is a piaci ár töredékéért képes előállítani piacvezető termékeket. Bármennyire is szigorú Elon Musk, egy sikeres vállalkozást nem lehet felhúzni szép szavakkal. Olyan ember lett, akitől rettegnek a riválisok.

Nem jelenthetjük ki, hogy a Tesla és a SpaceX sikere most tetőzik, mivel ilyen motivált vezető mellett a határ nem a csillagos ég, hanem a Mars!

Képek és információk forrása:
Ashlee Vance – Elon Musk (Virgin Books, ISBN: 9780753557525)
www.nasa.gov
www.insideevs.com
www.somagnews.com

Így profitálj az elektromos autók terjedéséből,
Osztrák állami garanciával! 
Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.