Hidrogén hajtású Hyundai?

By 2019-10-10 február 5th, 2020 Aktualitás
Valószínűnek tartjuk, hogy kevesen hallottak a Hyundai Nexo-ról. A 2018 elején bejelentett jármű a Hyundai első teljesen hidrogén hajtású autója. A hidrogén hajtás egy igen vitatott téma a környezetkímélő járművek körében, mivel sokan úgy gondolják, hogy az elektromos hajtás mellett az egyik legideálisabb alternatíva, mások szerint pedig sokkal környezetszennyezőbb az ilyen járművek forgalmazása, mint az e-autóké. Mindenesetre itt az eddigi legjobb hidrogén hajtású Hyundai, mely első ránézése igen ígéretesen hangzik, de vajon fel tudja-e venni a versenyt, a Kona-val?

A jármű már a Hyundai második generációs szériagyártású hidrogénautója az ix35 Fuel Cell után, ami 2013 és 2018 között készült. A dél-koreai vállalat igen nagy reményeket fűz az autóhoz, mely az eddigi tesztek alapján 370 mérföld, azaz majdnem 600 km megtételére alkalmas egyetlen feltöltéssel. Ráadásul egy ilyen hidrogén cella “teletankolása” alig 5 percet vesz igénybe.

Hyundai Nexo

A Nexo-t a 2018 januári CES kiállításon mutatták be Las Vegasban. A 2018-ban elvégzett amerikai törésteszten sokak tévhitét próbálta megcáfolni a Hyundai. A hidrogén palackokban nagy nyomású gyúlékony gáz található, így a legtöbben rögtön a legrosszabbat feltételezték a jármű biztonságával kapcsolatban. A vállalat mérnökei viszont mindenkit megnyugtattak, hogy a kocsi kialakításánál ez volt e legelső probléma, amit kiküszöböltek. A tesztek is azt igazolják, hogy a legtöbb baleset és ütközés nem elegendő ahhoz, hogy egy hatalmas tűzgolyóvá alakuljon a kocsi.

A hidrogén  hajtású járművek jövője még elég kétes az elektromos autók mellett. Az egyre nagyobb teljesítményű akkumulátorok igen erősen vetekszenek bármely hidrogénhajtású technológiával. A Hyundai Nexo 60.000 dolláros áron, azaz nagyjából 18 millió forint körül került ki az amerikai piacra.

Képek és információk forrása:
www.motor1.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.