Az idei év igen kedvező volt az elektromos autó rajongóknak. Számtalan új jármű bejelentését és megjelenését élhettük át, melyek között akadt olyan, ami új kapukat nyithat az e-mobilitás jövője felé. Talán az idei év legnagyobb szupersztárja a Tesla Model 3, mely igen erősen dominálja a piacot az eddigi évben, viszont nem szabad olyan járművekről megfeledkezni, mint a Nissan Leaf, Hyundai Kona vagy az Audi e-tron. Na és persze a hibridekről, amik részben képesek elektromos hajtársa. Nézzük is meg, mennyire teljesítettek jól az elektromos és hibrid járművek a 2019 első féléve alatt az európai piacon.

2019 nyarának végéig több, mint 259.000 környezetkímélő jármű kelt el, ami 34%-kal több, mint a tavalyi időszakban. A legtöbb járművet Németországban értékesítették, mely igen kedvezett az európai elektromos járművek piacának. A plug-in járművek a friss adatok alapján az autópiac 2,7 %-át birtokolják az egész évet tekintve.

A hirtelen növekedéshez igen erősen hozzátesznek a kedvezmények és a szigorítások, melyek az elektromos autók javára terelik a piacot. Talán az egyik legjobb hír, hogy a tisztán elektromos autók iránti kereslet is jóval megnőtt. A tavaly eladott plug-in járművek fele volt tisztán elektromos, míg az idei félévben több, mint a 64%-a.

És akkor ismét elmondhatjuk: A Tesla Model 3 volt a legnépszerűbb elektromos jármű, melyből 38.000 került eladásra az évben. Második helyen a Renault Zoe áll a maga 25.000 eladott példányával. A további népszerű járművek a Hyundai, a Kia, a Renault, a Mitsubishi, Jaguar és a Land Rover gyáraiból kerültek ki a vevők közé, míg a BMW, Volkswagen és a Daimler csak a következő félévben fog igazán nagyot alkotni, mikor is megjelennek új hibrid/elektromos járműveik.

Bár Németországbn több e-autó kelt el, még mindig Norvégiában a legnagyobb az e-autó vásárlások aránya. Szinte minden 2. eladott autó plug-in volt az országban. “Legrosszabbul” az Egyesült Királyságban teljesítettek a járművek a támogatások hiánya miatt, viszont 2020-tól ezt is orvosolja az ország.

Képek és információk forrása:
www.e-mob.hu
www.rac.co.uk
www.carmagazine.co.uk
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.