Skip to main content

Kína, USA és Európa is elektromos autó lázban ég. Magyarországon rohamosan nő a kereslet a járművekre, és ehhez viszont szükséges az olyan beavatkozás, mint a töltőinfrastruktúra fejlesztése. Erre uniós szinten született egy program, a Horizon 2020 keretén belül. 

A töltőinfrastruktúra fejlesztésére szolgáló terv, a USER-CHI (User Charging Infrastructure) 2024-ig tart, és öt várost érint: Barcelona, Berlin, Budapest, Róma, Turku. A teljes tőke a projekt megvalósítására 17 millió euró, melyből az Unió csaknem 14 milliót biztosít. 

A USER-CHI négy célt tűzött ki az e-mobilitásban rejlő potenciálok növelésére:

  1. Új, innovatív töltőállomások telepítése
  2. Felhasználó központú töltési rendszer kialakítása
  3. A smart töltőrendszer kialakításával egy teljesen új európai energiahálózat integrálása
  4. Egy sokkal EV barátibb ökoszisztéma kialakítása 

A cél, hogy az e-mobilitás felülmúlja a hagyományos járműveket, minden téren. Egyrészt gazdaságilag legyen sokkal megfizethetőbb egy elektromos jármű fenntartása, másrészt legyen egy olyan élmény, melyre mindenki vágyik. 

Magyarország 2030-ra csaknem 40%-kal szeretné csökkenteni a károsanyag kibocsátást, főként a közlekedésen keresztül. Erre az e-mobilitás a legjobb lehetőség, így folyamatosan nő az állami támogatás a járművekre, ahogy más kedvezmények mennyisége is. 

A töltőinfrastruktúra szintén hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. 2021-ben csaknem 1600 töltőállomást regisztráltak Magyarországon, ebből 596 Budapest területén. Éves szinten 40%-os növekedéssel számolhatunk, ha a 2021-es évet nézzük, viszont a szakértők ennél nagyobb növekedést jósolnak a további évekre.

Az e-mobilitás tagadhatatlanul egy zöldebb jövő felé tereli Magyarországot. Már csak az a kérdés, hogy TE kihasználod-e a lehetőséget?

Képek és információk forrása:
www.userchi.eu
www.pexels.com

 

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.