Skip to main content

Mostanában a Tesla-val kapcsolatban csupa pozitív hírről tudunk beszámolni. Mi ennek végtelenül örülünk. Korábban írtunk már arról, hogy Amerikában továbbra is torony magasan a Tesla Model S a legnépszerűbb luxuskivitelű autó. Most pedig az európai Tesla rajongók lehetnek boldogak.
Mi történt?

Hosszú idő eltelt már, mióta a Tesla Model 3-at piacra dobták Amerikában, pontosan 3 év. Mélyen együtt tudunk érezni azokkal, akik türelmetlenül várnak azóta, hogy végre itt Európában róhassák az utat egy ilyen szuper járgánnyal. Nem telik el úgy két-három nap, hogy ne írnánk valami jó hírt a Tesla-val kapcsolatban. A mai nap sem lesz ez alól kivétel. Az elektromos autózás úttörője ugyanis tovább terjeszkedik. Korábban már írtunk arról, hogy szorosabbra fűzte a kapcsolatot a kínaiakkal. Most viszont Európa felé vették az irányt, és nem sokára érkezik a nagy bejelentés.

A Tesla terjeszkedése

Sokan le akarták írni a Teslát, ők azonban nem foglalkoztak ezekkel a hangokkal, hanem hittek magukban és a munkájukban. Ennek meg is lett az eredménye. Szépen sorban olyan eredményeket produkáltak, és olyan bejelentéseket tettek, hogy a többieknek alaposan fel kell kötniük azt a bizonyos nadrágot.

Ne felejtsük el, hogy időközben bejelentették, hogy Kínában megépítik a Gigafactory gyárat is, ahol már idén elindul a termelés (nem semmi tempó), és ezzel a világ legnépesebb országában is elsőként lesznek jelen.  Így, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína már „zsebben”, jöhet Európa…

Érkeznek az első Tesla-k az öreg kontinensre

Nem olyan régen a Tesla megkapta az engedélyt, hogy egész Európa területén értékesítheti a Tesla Model 3-at. Ez már csak azért is nagyon jó, mert ez bizonyítja, hogy sikerült megfelelni az európai szabályozásnak is.

Több sem kellett nekik, a hírek szerint már több, mint 1.000 darab Tesla Model 3-as elektromos autó indult útnak San Francisco-ból Európában. Sőt, ha minden igaz, akkor azok számára, akik rendeltek ilyen autót, már érkezett is egy e-mail, amelyben tesztvezetésre invitálja őket a Tesla. Erről egyébként a saját Twitter csatornájára képet is töltött fel az elektromos autózás úttörő cége.

Hogy ennek mennyire örülnek a kontinensünkön tevékenykedő autógyártók, azt el tudjuk képzelni.

Mindenesetre mi alig várjuk, hogy Magyarországon is Tesla autókat lássunk közlekedni. És végül is miért ne, amennyiben a Tesla Model 3 alapváltozatát vesszük meg, az még pont belefér abba az árkategóriába, ahol 1,5 millió forintos támogatást is kaphatunk.

Tesla

Tesla Model 3

Úgy néz ki tehát, hogy a várakozásnak lassan vége, és végre hamarosan átvehetik a megrendelt Tesla e-autókat. Hogy pontosan meddig kell várni, azt nem tudjuk megmondani. Mindenesetre az biztos, hogy két nagy Tesla Model 3-as szállítmány már úton van Európába. Várhatóan február végén, március elején már át lehet venni a megrendelőknek ezt az igazán impozáns autót.

Na de mennyi az annyi?

Szintén fontos kérdés, hogy mennyibe kerül az autó. Nos, ahogy az sejthető volt, Európa különböző országaiban más-más összegre taksálják ezt az autót.

Ausztriában például 58.300 eurót kérnek ezért az autóért, amely forintra váltva 18.515.979 forint. A Performance változat drágább, 69.100 euró, forintosítva 21.946.040. (Valamennyivel drágább, mint az USA-ban.)

Franciaországban ezek a számok hasonlóan néznek ki, hiszen 53.500 (16.9 millió Ft), illetve 64.300 euró (20.38 millió Ft) az ára a két különböző változatnak. Érdekesnek tarjuk, hogy még Németországban is olcsóbbak ezek a Tesla modellek, mint Ausztriában, a maguk 55.400 (17.56 millió Ft), és 66.100 eurós (20.95 millió Ft) árukkal.

Tesla Model 3

Számunkra ez azért lehet fontos, mert hazánkban 20 millió forintig vehető igénybe a vételár 21 százalékáig, legfeljebb 1,5 millió forintig e-autó állami támogatás. Ha megnézzük a számokat, akkor a duplamotoros összkerékhajtású „alapmodell” pont ezen az értékhatáron belül van.

Ennyi jó hírt egy cikkben! Nemcsak, hogy megérkeznek az elektromos autózás csúcsának számító Tesla autók Európába, de még úgy tudunk venni is, hogy 1,5 millió forintot áll belőle az állam. Mire van még szükség?

Képek forrása: www.tesla.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.