Rimac Concept One : Az első elektromos hiperautó

By 2020-06-19 június 21st, 2020 Aktualitás
Ha azt mondjuk, hogy elektromos sportautó, a legtöbben a Tesla Roadster-re vagy a Porsche Taycan-ra gondolnak, mint első nagy teljesítményű tisztán elektromos jármű. Pedig még jóval ezelőtt, 2013-ban megalkották azt az elektromos hiperautót, mely definiálta az e-mobility ezen szekcióját. Íme a hírhedt Rimac Concept One.

Elsőként is lássuk be, a villanyautók egyik legnagyobb előnye (ha versenyről van szó) a gyorsulásuk. Az elektromos autók azért tudnak jobban gyorsulni a hasonló teljesítményű hagyományos motorral rendelkező vetélytársaikhoz képest, mert a maximális nyomatékuk azonnal, „alapjáratról” rendelkezésre áll. A Youtube-on tömkelegével találhatóak olyan videók, ahol Tesla Model-ek gyorsulnak le más nagy teljesítményű járműveket.

És ha azt gondoljuk, hogy a Tesla Model 3 a maga 0-ról 100 km/órás sebességre történő 3,2 másodperces gyorsulásával igen elképesztő, akkor nézzük csak meg az első hiperautót.

Rimac Concept One

Rimac Concept One

A Rimac Concept One egy 1224 lóerős tisztán elektromos sportjármű, mely állóhelyzetből kevesebb, mint 2,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. Ezzel olyan járművek fölé emelkedik, mint a híres McLaren P1 vagy a Bugatti Veyron. Végsebessége pedig 340 km/óra. A horvátországi vállalat járművét még a 2014-es Formula-E versenysorozaton mutatta be, mint élő példát a zéró emissziós sportautók világában.

2016-ban a jármű megmutatta magát a Genova Motorshow-n, majd 2017-ben felállította saját gyorsulási rekordját a Goodwood Festival of Speed rendezvényen. Bár a szakértők igen pozitívan fogadták a járművet, a vállalat mégsem kezdett bele a tömeggyártásába, így összesen, csak 8 darab Rimac készült az egész világon, melyek darabonként 1 millió eurós áron keltek el.

Az autó a Grand Tour műsorban is megfordult, ahol egy Aventador és egy NSX ellen versenyzett

A Concept One olyan márkáknak adott ihletet, mint a Porsche, mely vállalat igen sokat meríttett a jármű felépítéséből, mikor megalkották a Taycan-t.

A Rimac Concept One egyértelmű jel volt, hogy a vállalatnak tovább kell haladni az elektromos hiperautók világában és 2018-ban bejelentésre került az autó utóda, a Concept Two.

Ha érdekel az e-mobilitás, tekintsd meg YouTube csatornánkat is!

Képek és információk forrása:
www.autocar.co.uk
www.insideevs.com
www.topspeed.com
www.origo.hu
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.