Skip to main content

Az UNIÓ-ban szinte minden ország elkezdett már dolgozni az új klímapolitikáján. Ez ugyanúgy igaz a cégekre, főleg az autógyártókra, akik szintén az alternatív, elektromos-/hidrogénhajtású megoldások felé terelik új jövőképüket. A napokban, szinte elsőként Spanyolország döntött úgy, hogy ideje lépni egy hatalmasat a jó irányba és teljesen megújuló energiára váltana az elkövetkezendő 30 évben.

A Spanyol terv
A hírek alapján az elkövetkezendő 3 hónap igen eseménydús lesz a spanyol kormány számára. A jelek szerint még ezen időintervallumban benyújtásra kerül a “klímaváltozásról és energetikai átmenetről“ szóló törvényjavaslat, mely az alábbiakat foglalja össze:

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásnak megszüntetése harminc éven belül,
  • szintén 2050-es határidővel a villamosenergia-termelés 100 százalékban megújuló forrásokra való átállítása
  • a karbonsemlegesség eléréséről szóló „nemzeti terv“ elkészítése,
  • az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás,
  • az ipari termelés és a szolgáltatói szektor klímaválságnak megfelelő átalakítása,
  • egy civil szervezeteket is magában foglaló „klímaváltozási közgyűlés“ létrehozása.

A szakértők beszámolója alapján az ütemterv tartása érdekében az első 10 évre több, mint 200 milliárd eurónyi beruházás szükséges. Viszont be kell látni, hogy nincs az a pénz mely ne érné meg ezen veszélyek neutralizálását. A felmérések alapján Spanyolország egyes részei a globális klímaváltozás miatt elsivatagosodhatnak, illetve a jelentős tengerszint emelkedését sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Spanyol tüntetés a klímavészhelyzet kihirdetése érdekében

Hasonló nyilatkozatokat fogadott el tavaly a Kanári-szigetek parlamentje, valamint a madridi és barcelonai önkormányzat is. Budapest új közgyűlése 2019 őszén szintén meghirdette a klímavészhelyzetet.

Elmondhatjuk, hogy elérkezett az az idő, mikor szinte már minden ország (és vállalat) megkezdte terveit a környezeti válságok megfékezése érdekében. Reméljük, hogy tényleg egy zöldebb jövő elé nézünk.

Youtube videónk a témával kapcsolatban:

Képek és információk forrása:
www.index.hu
www.interestingengineering.com
www.connect4climate.org
www.openaccessgovernment.org
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.