Skip to main content

Elektromos autók terén már gazdagodtunk egy budapesti Tesla szalonnal, a győri Audi gyár megkapta feladatnak az e-tron akkumulátorainak gyártását, illetve a jelek szerint egy BYD buszgyárral is elektromosabb lesz az ország még az idén. Úgy látszik viszont, hogy kilátásban van egy sokkal nagyobb befektetés, mégpedig egy elektromos-autógyár, melyet még az idén Komáromban kívánnak felhúzni.

A tervet a A Fox Automotive Switzerland és a Phoenix Gold Resources jelentette be, melyek az új generációs MIA kompakt szériát szeretnék legyártani hazánkban. A kevésbé ismert jármű 2011-ben már megpróbált betörni a piacra, viszont 90 km-es hatótávjával és 32.000 eurós induló árcédulájával (átszámítva 9-10 millió forint) alig 1300 darabot sikerült eladni belőle. Viszont a évek alatt olyan technológiai fejlődésen ment keresztül az elektromos autózás, hogy a cég már biztos kézzel tud hozzákezdeni az új széria kialakításához.

A tervek szerint a MIA új modellét már egy 20 kWh-s akkumulátorral szerelik fel, amely az eddigi tesztek alapján 200 kilométeres hatótávolságot biztosít majd teljesen feltöltött állapotában. Az autó ezen felül pár perc alatt feltölthető gyors töltővel, otthon pedig alig 3 óra, míg “megtankoljuk” a járművet.

MIA Electric 2019

A cég tanult előző hibájából és alig 13.000 euróért, azaz 4.5 millió forintért fogja piacra dobni a járművet, mely állami támogatásokkal így akár 3.5 millió forint körül is a miénk lehet.

A fenti adatok legnagyobb igazolója, hogy a cég a LION Smart-tól szerzi be az akkumulátorokat, melyek már megalkottak egy olyan aksit, ami 700 km-es hatótávot biztosított egy BMW i3-nak.

A Fox Automotive a gyártást már a idei évben el szeretné kezdeni és az ütemterv szerint éves szinten 12.000 jármű legyártását tervezik. Reméljük, hogy nem ez lesz az utolsó ekkora volumenű befektetés az elektromos autókkal kapcsolatban hazánkban és nem az utolsó ilyen család- és pénztárcabarát elektromos autó az európai piacon.

Képek és információk forrása:
www.portfolio.hu
www.autocar.com
www.elektroautomobil.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.