Svédországban rohamléptékben terjednek az elektromos autók. Csak az idén a kormány által kiszabott támogatások miatt a zöld járművek 253 százalékkal nőttek  a forgalomban az első öt hónapban. Mára pedig már ott tart a skandináv ország, hogy Stockholmban és más városokban az elektromos töltők áramigénye lassan meghaladja a helyi kapacitásokat. A svéd vezetés terve eközben az, hogy 2045-re nullára csökkenti az ország szén-dioxid lábnyomát, melyben az elektromos autók mellett igen nagy szerepe van az ország kiemelkedő környezetpolitikájának a hulladékok kezelésében. 

A svéd kormány úgy döntött, új forradalmat indít, mellyel nagy valószínűséggel minden európai országnak felállított egy követendő példát. A friss adatok alapján ugyanis Svédország hulladéktermelésének csaknem 99%-a újrahasznosításra kerül. Ez éves szinten több, mint 4 milliárd tonna újrahasznosítandó szemetet jelent, melynek fele anyagában kerül újrahasznosításra vagy újrahasználatra, míg a másik feléből villamosenergiát állítanak elő. 

Svédországban már 32 hulladék-erőmű üzemel, melyek hulladék igénye már meg is haladja az ország által termelt mennyiséget. Annak érdekében, hogy az ország újrahasznosítási rátája megmaradjon, Svédország külföldről importál hulladékot. Az erőművek majdnem 1 millió otthonnak biztosítanak fűtést és több, mint 260.00-nek elektromos áramot.

A hulladékok begyűjtése érdekében minden lakott területen található szelektív hulladékgyűjtő. A háztartások többségében a papírt, műanyagot, fémet, üveget, elektromos berendezéseket, izzókat és elemeket is szelektíven gyűjt otthon. Számos városban még az élelmiszereket is szelektálják, melyekből aztán alternatív üzemanyagot, azaz biogázt vagy bioetanolt állítanak elő.

A globális környezeti problémák elleni fellépések egyre nagyobb alakot öltenek a 21. században. Több kormány úgy döntött például, hogy teljesen megszünteti hagyományos járműveik gyártását, mivel a benzines/dízelmotoros járművek produkálják a környezetszennyező gázok nagy részét az atmoszférában. A kormányok mellett több híresség is felvette a zöld kesztyűt. Legjobb példa erre a világ egyik leghíresebb színésze, Leonardo DiCaprio, aki már régóta küzd Földünkért, melyhez egy saját dokumentumfilmet is készített az elmúlt években. Svédország az első, de valószínűleg nem az utolsó, amely ország belátja, hogy környezetszennyezés nélkül is lehet fejlődni ebben a világban.

Képek és információk forrása:
www.impressmagazin.hu
www.unsplash.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.