Skip to main content

A Mustang Mach-E után újabb elektromos jármű érkezett a Ford jóvoltából, méghozzá egy elektromos terepjáró. A Ford F-150 Lightning névre hallgató pick-up olyan vetélytársakkal néz majd szembe, mint az elektromos Hummer, a Rivian R1T vagy a Tesla Cybertruck. Lássuk mit is tud a jármű.

Amerikában a statisztikák szerint a legkeresettebb járművek közé tartoznak a nagy terepjárók, az F-150 pedig 44 éve áll a lista élén. Ezenkívül az elektromos pick-up nagyon kedvező kikiáltási árral rendelkezik egy EV-hez képest, és egy olyan régi autógyártótól származik, amely évtizedek óta építi a lenyűgöző járműveket Amerikában.

Az F-150 Lightning teljesítményre épít. Alapjáraton összkerékmeghajtással fog rendelkezni a jármű (melyet nem is válthatunk), viszont több vezetési stílus közül is választhatunk: Normál, Sport, Off-Road vagy Vontatás. Ezen felül választható lesz a járműben az egypedálos vezetési mód is.

Ford F-150 Lightning

Ford F-150 Lightning

Ami a hatótávolságot illeti, kétféle akkumulátorcsomagot lehet választani: standard és long-range verzió. Ford szerint a Lightning standard hatótávolságú modellje 370 km-es EPA hatótávolságot céloz meg, míg a nagyobb hatótávolsággal rendelkező változat 483 km távolságot céloz meg.

Így, hogy már több elektromos pick-up érkezik a piacra, lássunk is egy összehasonlítást az eddig bejelentett legerősebb verziókból:

Hatótáv (km)Piaci ár (USD)
Cybertruck Tri Motor AWD80069.900
F-150 Lightning483+90.000
Rivian R1T643+75.000
E-Hummer563+80.000

A Ford járműve vízálló, négy elektromos csatlakozóval, két USB töltővel van felszerelve. A jármű akár 2,4 kW teljesítményt is képes biztosítani, ami elegendő teljesítmény ahhoz, hogy elektromos szerszámokat, tévéket, hangszórókat csatlakoztassunk hozzá. Hasonlóan, mint a Rivian, a Ford is igen sok figyelmet fordított az extrákra.

A Ford 2022 tavaszán kezdi meg a Lightning gyártását, és országszerte több mint 2300 EV tanúsítvánnyal rendelkező márkakereskedésben értékesíti majd a gépet. A Lightning alacsony piaci árral, 39.974 dollárral rendelkezik, minden kormányzati vagy állami adókedvezmény előtt. A csúcsmodell nagyjából 90.000 dollár is lehet. Összehasonlításképpen, egy alap F-150 V-6 motorral 28.940 dollárnál kezdődik.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.