Skip to main content

A Model S Plaid bejelentése után egyértelmű volt, hogy a Tesla további verziókat fog készíteni régebbi S és X modelljeihez. A napokban a vállalat hivatalossá is tette, hogy készülnek az újabb verziók, viszont ezzel együtt leáll egy rövid időre a Tesla Model S/X gyártása.

Elon Musk úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy december 24-től egészen január 11-ig teljesen leállítják a kaliforniai gyár gyártósorát. A döntés mögött az áll, hogy a Tesla szeretne egy kis időt adni a felkészülésre, mivel jövőre már újabb modellek gyártásába szeretnének kezdeni. A Model-ek közül az Y és a 3 gyártása továbbra is zökkenőmentesen fog folytatódni.

A munkások számára a vállalat egy hét fizetett szabadságot hirdetett ki, a maradék időben pedig szabadon választhatnak, hogy esetleg más munkát végeznek a Tesla-nal. Például futárként vagy a másik gyártósoron is biztosítottak pozíciót a dolgozók számára.

Model X és S

Model X és S

2017-ben és 2018-ban a Tesla évente mintegy 100.000 S / X modellt értékesített, 2019-ben viszont ez az érték 67.000 alá csökkent. 2020 három negyedévében az eladások alig haladták meg a 38.000-et, és ez két modellnél kissé alacsony mennyiségnek számít. A Model 3 egyértelműen dominálta a Tesla porfólióját és vele együtt a globális piacot.

A Tesla gyártósorának lezárása igen rizikós döntés volt, viszont több szempontból is példamutató. Egyrészt a vállalat nem termeli túl azon modelleket, melyekre kevés az igény, ezzel jelentősen növelve költség- és energiahatékonyságát. Másrészt a vírushelyzet ellenére is igyekszik munkavállalóinak megfelelő bérezést nyújtani, még akkor is, ha a gyárat lezárják.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.slashgear.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.