Skip to main content

Elmondhatjuk, hogy a Nissan Leaf napjaink egyik legsikeresebb elektromos autója a piacon. A vállalat szintén azon nagyobb márkák közé tartozik, akik az e-mobilitás felé terelik jövőbeli járműveiket, így nem kellett sokat várnunk az „utódra”. A Nissan legújabb csúcskategóriás járműve, a tisztán elektromos hajtással rendelkező Ariya terepjáró lesz. Lássuk a részleteket!

A Leaf eladásai szinte rekordnak számítanak az elektromos autózás világában. A Nissan ikonikus modelljéből több, mint fél millió darab került forgalomba megalkotása óta. A 2021-re esedékes Ariya-val ezt a rekordot szeretnék megdönteni, illetve egy teljesen új fejezetet nyitni a Nissan életében. Érdekesség, hogy az autó megjelenésével a vállalat logója is át fog esni némi változtatáson.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Az új Nissan terepjáró régiónként más-más akkumulátorcsomaggal és meghajtás típussal (első – hátsókerékhajtás) fog megjelenni. Japánban még 2021 közepén kikerül a piacra a jármű, 47.000 dolláros induló áron, ami átszámítva 14-15 millió forint. Amerikában ezzel szemben csak 40.000 dolláros értéken fogják árusítani a járművet, viszont a hírek és a WLTP tesztek alapján, kisebb hatótávval fog érkezni az országba.

A 90 kWh-s akkumulátor teljesítménye az alábbi területeken:

  • Amerika : 480 km hatótáv
  • Európa : 500 km hatótáv
  • Japán : 610 km hatótáv

Egységesen az Ariya csúcsmodelljeinek gyorsulása 5,1 másodperc lesz 0-100 km/órára, és maximum 200 km/órával képes majd menni. A Leaf   „hibáin” tanulva a járműbe folyadékhűtéses rendszer fog bekerülni, ezzel nagyobb teljesítményt biztosítva. Az új hűtésrendszer lehetővé teszi azt is, hogy egy 130 kW-os töltővel tölthessük a kocsit, ami így alig pár perc alatt feltölthető.

A tervek szerint jövőre csak Japánban 40.000 jármű elkészítésére kerül sor, globálisan pedig 100.000 példány kerül rögtön forgalomba. Egyenlőre nem lehet előrendelni az Ariya-t, ami az elemzők szerint hatalmas probléma, tekintve, hogy könnyen túltermelés áldozata lehet. A Volkswagen és a Tesla okosan megoldották ezt az ID 3 és a Cybertruck készítésénél.

Az új hűtésrendszer, a pazar dizájn és a régiónkénti változatok után sok szakértő látja úgy, hogy a Nissan megalkotta az egyik legsikeresebb SUV-t a jövő évre. Persze ez a riválisokon is múlik, mint a Ford Mach-e, a Volkswagen ID 3 vagy a Skoda Enyaq. A Nissan Ariya több verzióban fog érkezni 2021 végén az európai piacra.

Nissan Leaf, az elektromos-autózás.hu Nissan roadshow-n:

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.